Farro saláta sült kelbimbóval és balzsamecettel, petrezselyemmel megszórva

Farro sült kelbimbóval és balzsamecettel

A kelbimbó sokáig alulértékelt zöldség volt, ám a sütés során karamellizálódó külső rétegei és krémes belseje ma már sokak kedvence. A farro, az egyik legősibb gabonaféle, remek alapként szolgál ehhez az egyszerű, de mégis különleges salátához. A balzsamecet selymes, savanykás édessége elegánsan egészíti ki a sült kelbimbó földes jegyeit, a friss petrezselyem pedig frissességet ad a kompozíciónak. Ahogy a kelbimbó a sütőben sül, és illata keveredik a fokhagymával, már sejthető, hogy tápláló, mégis kifinomult étel készül. A farro ruganyos textúrája remekül ellenpontozza a puha kelbimbót, miközben tökéletesen magába szívja az öntet ízét. Ez a fogás ideális választás lehet vegetáriánus főételként, köretként sült tofu vagy grillezett halloumi mellé, de dobozolt ebédként is kiváló. Ha még különlegesebb ízélményre vágysz, szórj rá pirított diót vagy morzsolj rá kecskesajtot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
400 g Kelbimbó
2 ek. Balzsamecet
3 ek. Olívaolaj
1 db Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd hideg vízbe legalább 1 órára, majd főzd meg bő, sós vízben 25-30 perc alatt, amíg haraphatóra puhul. Ezután szűrd le, öblítsd át hideg vízzel és hagyd kihűlni.

    A farro ne legyen túlfőzve – az ideális állag rugalmas, de nem kemény.

    2

    A kelbimbót tisztítsd meg, vágd félbe, majd keverd össze 2 ek. olívaolajjal, sóval, borssal és reszelt fokhagymával. Terítsd sütőpapíros tepsire, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, míg megpuhul és karamellizálódik.

    Ha a külső levelek túl sötétednek, de a belseje még nem sült meg, takard le alufóliával a sütés végére.

    3

    A megsült kelbimbóra locsold rá a balzsamecetet, és keverd össze, hogy minden darabot bevonjon. Hagyj időt, hogy kissé beszívódjon.

    A balzsamecet selymes savassága tökéletesen kiemeli a kelbimbó édes, sült ízét – ne hagyd ki ezt a lépést!

    4

    A farrot egy nagy tálba tedd, add hozzá a sült, balzsamecetes kelbimbót, majd keverd össze óvatosan, hogy a kelbimbó ne törjön szét.

    Használj spatulát, ne fakanalat – így jobban megőrzi az étel esztétikus tálalását.

    5

    Szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, és langyosan vagy szobahőmérsékleten tálald.

    A petrezselyem élénk színt és friss aromát ad – közvetlenül tálalás előtt add hozzá.