Farro saláta sült paradicsommal és mozzarellával, friss bazsalikommal megszórva

Farro sült paradicsommal és mozzarellával

A sült paradicsomos és mozzarellás farro saláta a klasszikus mediterrán ízek egyik újragondolt formája, ahol a hagyományos caprese saláta meleg, tápláló gabonás köntösbe bújik. A farro, mint ősi gabona, a római idők óta fontos szereplője az itáliai konyhának, manapság pedig egyre népszerűbb a modern egészségtudatos táplálkozásban is. Amint a paradicsom a sütőben karamellizálódni kezd, az illatok betöltik a konyhát, és előrejelzik a gazdag, édes-savanykás ízvilágot. A mozzarellagolyók krémessége és a friss bazsalikom aromája tökéletesen harmonizál a gabona diós jegyeivel. Ez az étel kiváló választás lehet könnyed nyári vacsorához, vendégváráshoz vagy akár egy piknik fogásaként is. Tipp: ha még intenzívebb ízekre vágysz, süthetsz mellé fokhagymás bagettet vagy megszórhatod a tetejét pirított fenyőmaggal is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
300 g Koktélparadicsom
150 g Mozzarella golyó
1 ek. Friss bazsalikom
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Balzsamecet
1 db Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd be hideg vízbe legalább 1 órára. Ezután főzd bő, enyhén sós vízben 25-30 perc alatt puhára. Szűrd le, majd hagyd kihűlni.

    A farro főzése közben időnként kóstold meg – akkor jó, ha még enyhén harapható marad, nem túl puha.

    2

    A koktélparadicsomokat vágd félbe, majd egy sütőtálba helyezve locsold meg 1.5 ek. olívaolajjal, szórd meg sóval, borssal és reszelt fokhagymával. 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, míg kissé megfonnyadnak és karamellizálódnak.

    Ha szeretnéd fokozni az ízeket, adj egy csipet cukrot a paradicsomhoz sütés előtt – kiemeli az édességét.

    3

    A sült paradicsomot hagyd langyosra hűlni. A főtt farrot tedd egy nagy tálba, add hozzá a paradicsomot és a levét is, majd óvatosan keverd össze.

    A sült paradicsom leve különösen ízes – semmiképp ne öntsd ki, keverd a farrohoz!

    4

    Add hozzá a mozzarellagolyókat és az apróra vágott friss bazsalikomot, majd locsold meg a maradék olívaolajjal és balzsamecettel.

    A mozzarellát ne keverd túl erősen, mert könnyen széteshet – elegendő óvatosan beleforgatni a salátába.

    5

    A salátát hagyd állni 10 percet tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek. Frissen vagy szobahőmérsékleten fogyasztva a legfinomabb.

    Tálalás előtt szórd meg még egy kevés friss bazsalikommal a tetejét a látványosabb megjelenésért.