Farro saláta sült répával és köménymaggal, petrezselyemmel megszórva

Farro sült répával és köménnyel

A sült sárgarépa és farro találkozása egy igazi ízkavalkád, amely egyszerre idézi a mediterrán és közel-keleti konyhák melegségét. A farro, mint ősi búza, már az ókori civilizációk étrendjében is szerepelt, és napjainkban újra felfedezik tápláló, gazdag beltartalma miatt. A köménymag melegítő, enyhén édeskés aromája tökéletes kiegészítője a sült répa természetes édességének. Ahogy a sütőben karamellizálódik a répa és a kömény illata betölti a konyhát, az ember már sejti: valami igazán laktató és különleges készül. A farro földes íze és rugalmas textúrája ehhez a háttérhez ideális, míg a citromos-fokhagymás öntet frissességet és élénkséget ad a fogásnak. Ez az étel nagyszerű választás hétköznapi vacsorára, munkába csomagolható ebédként, vagy akár egy nagyobb lakoma részeként is megállja a helyét. További tipp: egy kevés pirított napraforgómaggal vagy tökmaggal megszórva még ropogósabbá és táplálóbbá tehető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
300 g Sárgarépa
1 tk. Egész köménymag
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
1 db Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd be hideg vízbe legalább 1 órára, majd főzd bő, sós vízben 25-30 perc alatt puhára. Ha kész, szűrd le és hagyd kihűlni.

    Az áztatás lerövidíti a főzési időt és könnyebben emészthetővé teszi a gabonát.

    2

    A sárgarépát hámozd meg, majd vágd hosszanti hasábokra vagy vastagabb karikákra. Tedd egy tálba, locsold meg 1.5 ek. olívaolajjal, szórd meg köménymaggal, sóval, borssal, majd forgasd össze.

    A köménymagot előtte száraz serpenyőben megpiríthatod, így még aromásabb lesz.

    3

    Terítsd a répát sütőpapíros tepsire, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.

    Ne zsúfold túl a tepsit – ha kell, süsd két adagban, hogy szép pirult réteget kapjon a répa.

    4

    Közben készítsd el az öntetet: keverd össze a maradék olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, csipet sót és borsot egy kis tálban.

    A fokhagymát finomra reszeld, így egyenletesen eloszlik az öntetben és nem lesz túl domináns.

    5

    A főtt farrot keverd össze a sült répával, öntsd rá az öntetet, majd szórd meg finomra vágott petrezselyemmel. Tálald langyosan vagy szobahőmérsékleten.

    Langyosan fogyasztva a legízletesebb, de hidegen is remek választás előre elkészítve munkahelyi ebédnek.