Farsangi fánk porcukorral megszórva és lekvárral tálalva

Farsangi Fánk

A Farsangi Fánk egy klasszikus magyar édesség, amely a farsangi időszak nélkülözhetetlen része. Az aranybarna, puha fánkok és a lekvár harmonikus kombinációja tökéletes desszertté teszi. Ez a recept a hagyományos elkészítési módot követi, garantálva, hogy a fánkok ízletesek és könnyűek legyenek. Készítsd el otthon, és varázsold el vele családodat és barátaidat!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
3 db Tojássárgája
50 g Vaj
1 csipet
500 ml Olaj (a sütéshez)
50 g Porcukor (tálaláshoz)
150 g Baracklekvár (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt.

    A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A vaj ne legyen forró, csak olvasztott és hűvös.

    3

    Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. A kelesztéshez ideális a langyos, huzatmentes hely. A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd szaggass belőle fánkokat egy pohár vagy fánkforma segítségével.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. A kiszaggatott fánkokat hagyd még 15-20 percig kelni, mielőtt megsütnéd.

    5

    Melegítsd fel az olajat, és süsd a fánkokat közepes hőmérsékleten aranybarnára mindkét oldalukon.

    Az olaj hőmérséklete fontos! Ha túl forró, a fánk kívül megég, belül nyers marad. Ha nem elég forró, megszívja magát olajjal. Ideális a 170-180°C. A fánkokat ne tedd túl közel egymáshoz a serpenyőben, hogy ne hűtsék le az olajat.

    6

    Szedőkanállal vedd ki a fánkokat, és helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.

    7

    Tálald porcukorral megszórva és baracklekvárral kínálva.

    A fánkokat még melegen szórd meg porcukorral, mert akkor jobban rátapad. Kínálhatod más lekvárral, nutellával vagy akár vaníliakrémmel is.