Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt.
A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A vaj ne legyen forró, csak olvasztott és hűvös.
Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. A kelesztéshez ideális a langyos, huzatmentes hely. A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd szaggass belőle fánkokat egy pohár vagy fánkforma segítségével.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. A kiszaggatott fánkokat hagyd még 15-20 percig kelni, mielőtt megsütnéd.
Melegítsd fel az olajat, és süsd a fánkokat közepes hőmérsékleten aranybarnára mindkét oldalukon.
Az olaj hőmérséklete fontos! Ha túl forró, a fánk kívül megég, belül nyers marad. Ha nem elég forró, megszívja magát olajjal. Ideális a 170-180°C. A fánkokat ne tedd túl közel egymáshoz a serpenyőben, hogy ne hűtsék le az olajat.
Szedőkanállal vedd ki a fánkokat, és helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.
Tálald porcukorral megszórva és baracklekvárral kínálva.
A fánkokat még melegen szórd meg porcukorral, mert akkor jobban rátapad. Kínálhatod más lekvárral, nutellával vagy akár vaníliakrémmel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.