Fasolada olĂ­vabogyĂłval tĂĄlalva, babos leves tĂĄlalva friss olĂ­vaolajjal

Fasolada olĂ­vabogyĂłval tĂĄlalva

A fasolada a görög konyha egyik legismertebb Ă©telĂ©nek szĂĄmĂ­t, amely az egyszerƱ alapanyagokbĂłl kĂ©szĂŒlt Ă­nycsiklandĂł Ă©tkezĂ©st kĂ­nĂĄl. Az olĂ­vabogyĂłval törtĂ©nƑ tĂĄlalĂĄs egy extra mediterrĂĄn Ă­zt ad, amely mĂ©g gazdagabbĂĄ teszi a leves Ă­zĂ©t. A fasolada tökĂ©letes Ă©tel egy csalĂĄdi ebĂ©dhez vagy vacsorĂĄhoz, kĂŒlönösen a hƱvösebb hĂłnapokban, amikor valami meleg Ă©s Ă­nycsiklandĂł Ă©telre vĂĄgyunk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 Ăłra 45 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Száraz bab
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 5 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 1 db Zeller szár
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 250 g Paradicsom pĂŒrĂ©
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Frissen Ƒrölt bors
⭕ 1 l Víz
⭕ 100 g Olívabogyó

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A szĂĄraz babot elƑzƑ este ĂĄztasd be bƑ vĂ­zbe. MĂĄsnap öntsd le, Ă©s tedd fĂ©lre.

    Az ĂĄztatĂĄs segĂ­t a bab fƑzĂ©si idejĂ©nek lerövidĂ­tĂ©sĂ©ben Ă©s könnyebbĂ© teszi az emĂ©sztĂ©st.

    2

    A vöröshagymåt és fokhagymåt vågd apróra. A sårgarépåt håmozd meg, és vågd karikåkra, a zellert pedig szeleteld fel.

    Az aprĂłra vĂĄgott zöldsĂ©gek jobban kioldjĂĄk az Ă­zeket, Ă©s a leves hamarabb elkĂ©szĂŒl.

    3

    Egy nagy fazĂ©kban forrĂłsĂ­ts fel 2 evƑkanĂĄl olĂ­vaolajat, Ă©s pĂĄrold meg rajta a hagymĂĄkat Ă©s fokhagymĂĄt 2-3 percig, amĂ­g ĂŒvegesedni nem kezd.

    A fokhagyma Ă©s hagyma alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten törtĂ©nƑ pĂĄrolĂĄsa fokozza az Ă­zeket anĂ©lkĂŒl, hogy megĂ©gne.

    4

    Add hozzĂĄ a sĂĄrgarĂ©pĂĄt, zellert, majd öntsd hozzĂĄ a paradicsom pĂŒrĂ©t. Keverd jĂłl össze, Ă©s pĂĄrold mĂ©g 5 percig.

    A paradicsom pĂŒrĂ© gazdag alapot ad a levesnek, de ĂŒgyelj arra, hogy ne Ă©gjen le a fazĂ©kban.

    5

    Tedd a babot a fazĂ©kba, öntsd rĂĄ a vizet, add hozzĂĄ a babĂ©rleveleket, sĂłt Ă©s frissen Ƒrölt borsot. Forrald fel, majd csökkentsd a hƑmĂ©rsĂ©kletet, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon 1-1.5 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a bab megpuhul.

    Az olĂ­vabogyĂł kĂŒlönleges Ă­zt ad a levesnek, ezĂ©rt fontos, hogy frissen tĂĄlald.

    6

    Amikor a bab teljesen megpuhult, a leves kĂ©sz is van. TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg frissen vĂĄgott petrezselyemmel, Ă©s egy kis olĂ­vaolajjal locsold meg.

    A petrezselyem friss Ă­ze tökĂ©letesen illik a leveshez, mĂ­g az olĂ­vabogyĂł a mediterrĂĄn Ă­zeket erƑsĂ­ti.