Fehércsokis croissant tálalva

Fehércsokis croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A fehércsokoládés változat különösen kedvelt azok körében, akik az édes, lágy tölteléket és a vajas tészta kombinációját keresik. Ez a croissant tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár egy elegáns desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Fehér csokoládé
50 ml Tejszín
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A 10 perc alatt az élesztőnek habosodni kell, ez jelzi, hogy aktív.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a felfutást.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad. A kelesztéshez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások között a pihentetés fontos, hogy a tészta ne húzódjon össze. Lisztezd a felületet, hogy ne ragadjon le a tészta.

    5

    A fehér csokoládét olvaszd fel gőz felett a tejszínnel, majd hagyd kihűlni, hogy sűrű, kenhető állagú legyen.

    A gőz felett olvasztás kíméletesebb, így a csokoládé nem ég meg. Fontos, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Ha túl sűrű lenne a krém, adj hozzá még egy kevés tejszínt.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag fehércsokoládé-krémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyformán süljenek meg. Ne tegyél túl sok krémet, mert kifolyhat sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való megszórás még mutatósabbá teszi a croissantokat.