A lisztet és a sót keverd össze, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, fóliázd be, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon.
A fekete olívabogyót vágd karikákra vagy durvára, a paradicsomot aprítsd fel, a hagymát és fokhagymát szintén finomra. A petrezselymet vágd apróra.
A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben összeálljon a tészta.
Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, pirítsd meg a vöröshagymát 2-3 perc alatt, add hozzá a fokhagymát, majd a paradicsomot. Párold 3-4 percig, míg kissé besűrűsödik.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, és könnyebben nyújtható.
Add hozzá a szeletelt olívabogyót, borsot és a petrezselymet. Főzd még 1-2 percig, majd hagyd langyosra hűlni. Ez lesz a töltelék.
A tölteléket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a tésztába teszed, különben a tészta megpuhul.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Minden kör közepére tegyél 1 evőkanál tölteléket.
Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tálat vagy poharat a körök kiszaggatásához.
Hajtsd félbe a köröket, nyomd le a széleket villával vagy hajtsd be kézzel. Ügyelj arra, hogy ne maradjon nyitott rés, különben kifolyik a töltelék.
A széleket kenheted egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg kevés olajjal vagy vízzel a tetejüket a szebb szín eléréséért.
A tetejüket megkenheted felvert tojással is, hogy még szebb színt kapjanak.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. A tészta legyen ropogós, a töltelék pedig jól összeállt.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.
Hagyd 5 percig pihenni, majd tálald melegen vagy langyosan. Friss zöldsalátával vagy önmagában is remekül fogyasztható.
Az empanadákat lefagyaszthatod nyersen, és sütés előtt nem kell felolvasztani őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.