Fekete szezámmagos fagylalt tálalva

Fekete szezámmagos fagylalt

A fekete szezámmagos fagylalt egy népszerű japán desszert, amely az intenzív, diós ízű szezámmag és a krémes fagylalt tökéletes harmóniáját nyújtja. A pirított szezámmag mély, gazdag aromája egyedülállóan finom élményt nyújt. Egy kanál ebből a különleges fagylaltból garantáltan új kedvencet hoz az egzotikus ízek világába!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Fekete szezámmag
250 ml Tej
250 ml Tejszín
120 g Kristálycukor
4 db Tojássárgája
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy száraz serpenyőben közepes lángon pirítsd meg a fekete szezámmagot 2-3 percig, amíg illatos nem lesz, de vigyázz, nehogy megégjen.

    Fontos, hogy folyamatosan kevergesd a szezámmagot, mert nagyon hamar megéghet, ami keserű ízt ad a fagylaltnak.

    2

    A pirított szezámmagot egy aprítógépben vagy mozsárban őröld finom pasztává, amíg olajos és sima állagot nem kapsz.

    Ha a szezámmag nehezen áll össze pasztává, adj hozzá egy kevés semleges ízű olajat (pl. napraforgóolaj) a könnyebb kenhetőség érdekében.

    3

    Egy közepes lábosban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forráspont közeli állapotba nem kerül. Ne hagyd felforrni!

    A tej és tejszín melegítése során figyelj, hogy ne forrjon fel, mert akkor a fagylalt állaga nem lesz tökéletes.

    4

    Egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat a cukorral, amíg világosabb és krémesebb állagú lesz.

    A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a keverék világosabb színű és krémesebb nem lesz. Ez segít elkerülni, hogy a fagylaltban cukorkristályok maradjanak.

    5

    Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adj egy kevés meleg tejes keveréket a tojásos keverékhez, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és ne csapódjanak ki a tojások.

    Ez a hőkiegyenlítés nagyon fontos! Lassan adagold a forró tejet a tojássárgájához, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a tojások összecsomósodását.

    6

    Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és alacsony hőmérsékleten főzd folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.

    Ne forrald a krémet, mert a tojás kicsapódhat! Főzd alacsony lángon, és folyamatosan keverd, hogy egyenletesen sűrűsödjön. A krém akkor jó, ha a fakanál hátulján egyenletesen bevonja és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze.

    7

    Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a szezámmagpasztát, a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Hagyd teljesen kihűlni.

    A kihűlés felgyorsításához öntsd a krémet egy hideg, tiszta edénybe, és tedd jégfürdőbe. Időnként keverd meg.

    8

    Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.

    A fagylaltgép használata előtt győződj meg róla, hogy a tartály teljesen lehűlt a fagyasztóban, különben a fagylalt nem fog megfelelően megfagyni.

    9

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át egy villával, hogy ne keletkezzenek nagy jégkristályok. Ismételd meg ezt 3-4 órán át.

    A 30 percenkénti keverés nagyon fontos, hogy a fagylalt krémes állagú legyen és ne jegesedjen meg. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    10

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.

    Ha túl kemény a fagylalt, tegyél egy kést forró vízbe, töröld szárazra, és azzal kanalazd. Így könnyebben tudod adagolni.