Egy száraz serpenyőben közepes lángon pirítsd meg a fekete szezámmagot 2-3 percig, amíg illatos nem lesz, de vigyázz, nehogy megégjen.
Fontos, hogy folyamatosan kevergesd a szezámmagot, mert nagyon hamar megéghet, ami keserű ízt ad a fagylaltnak.
A pirított szezámmagot egy aprítógépben vagy mozsárban őröld finom pasztává, amíg olajos és sima állagot nem kapsz.
Ha a szezámmag nehezen áll össze pasztává, adj hozzá egy kevés semleges ízű olajat (pl. napraforgóolaj) a könnyebb kenhetőség érdekében.
Egy közepes lábosban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forráspont közeli állapotba nem kerül. Ne hagyd felforrni!
A tej és tejszín melegítése során figyelj, hogy ne forrjon fel, mert akkor a fagylalt állaga nem lesz tökéletes.
Egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat a cukorral, amíg világosabb és krémesebb állagú lesz.
A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a keverék világosabb színű és krémesebb nem lesz. Ez segít elkerülni, hogy a fagylaltban cukorkristályok maradjanak.
Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adj egy kevés meleg tejes keveréket a tojásos keverékhez, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és ne csapódjanak ki a tojások.
Ez a hőkiegyenlítés nagyon fontos! Lassan adagold a forró tejet a tojássárgájához, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a tojások összecsomósodását.
Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és alacsony hőmérsékleten főzd folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
Ne forrald a krémet, mert a tojás kicsapódhat! Főzd alacsony lángon, és folyamatosan keverd, hogy egyenletesen sűrűsödjön. A krém akkor jó, ha a fakanál hátulján egyenletesen bevonja és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a szezámmagpasztát, a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Hagyd teljesen kihűlni.
A kihűlés felgyorsításához öntsd a krémet egy hideg, tiszta edénybe, és tedd jégfürdőbe. Időnként keverd meg.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.
A fagylaltgép használata előtt győződj meg róla, hogy a tartály teljesen lehűlt a fagyasztóban, különben a fagylalt nem fog megfelelően megfagyni.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át egy villával, hogy ne keletkezzenek nagy jégkristályok. Ismételd meg ezt 3-4 órán át.
A 30 percenkénti keverés nagyon fontos, hogy a fagylalt krémes állagú legyen és ne jegesedjen meg. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.
Ha túl kemény a fagylalt, tegyél egy kést forró vízbe, töröld szárazra, és azzal kanalazd. Így könnyebben tudod adagolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.