Flan kávéval, friss karamellöntettel

Flan kávéval

A flan története a spanyol és mexikói konyhába vezethető vissza, ahol a pudingot tejből, tojásból és cukorból készítették. A kávé hozzáadása egy új, különleges ízt hozott a klasszikus receptbe. A kávés flan egy fenséges desszert, amelyet különleges alkalmakkor tálalnak, és a gazdag, krémes textúra minden falatjában igazi élvezetet nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
4 db Tojás
100 g Cukor
100 ml Kávé
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet és a kávét melegítsd fel egy edényben, de ne forrald fel.

    A kávétól függően az íz erősségét lehet változtatni, így ha erősebb kávéval szereted, adj hozzá egy kis extra kávét.

    2

    A tojásokat és a cukrot egy tálban keverd össze, majd add hozzá a vaníliás cukrot és egy csipet sót.

    Ne keverd túl gyorsan a tojásokat, hogy ne készíts habot, hanem csak egy sima, krémes keveréket.

    3

    A meleg tej-kávé keveréket fokozatosan öntsd a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojások ne curdle-öljön (ne váljanak darabosra).

    A folyamatos keverés segít a megfelelő állag elérésében.

    4

    A keveréket öntsd egy tűzálló tálba vagy flan formába.

    A flan formának fontos, hogy alaposan ki legyen vajazva, hogy a flan könnyen kicsússzon a formából.

    5

    A formát egy tepsibe helyezd, és töltsd fel a tepsit forró vízzel annyira, hogy a formát félig ellepje (vízfürdő).

    A vízfürdő segít a flan egyenletes, lágyan történő megsülésében.

    6

    A sütőt melegítsd elő 160°C-ra, majd süsd a flánt 40-45 percig, amíg a közepe enyhén remegős nem lesz.

    Ha a flan teteje túlságosan barnul, takard le alufóliával és folytasd a sütést.

    7

    Miután megsült, hagyd teljesen kihűlni, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.

    A hűtés után a flan könnyen kicsúszik a formából, ha az oldalait egy késsel körbe vágod.

    8

    Tálald a flánt hűtve, friss gyümölcsökkel vagy egy kis karamellöntettel.

    A karamellöntet remekül kiegészíti a flan ízét, de a friss bogyós gyümölcsök is frissességet adnak az ételnek.