Flan vaníliával, karamellás öntettel tálalva

Flan vaníliával

A flan története Latin-Amerikában kezdődött, ahol a tojás, a tej és a cukor kombinációja egy klasszikus desszertet alkotott. A vaníliás változat az egyik legnépszerűbb, és különleges, gazdag ízét a vanília és a karamell adják. Az igazi titka a lassú, egyenletes főzés, ami selymes textúrát biztosít. A flan tökéletes desszert minden ünnepi alkalomra, és kiválóan tálalható a család vagy a barátok számára.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
4 db Tojás
200 g Cukor
500 ml Tej
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Vaníliarúd

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet öntsd egy lábosba, és add hozzá a vaníliás cukrot, valamint a vaníliarúd kikapart magjait.

    A vaníliarúdból való magok kivágása segít az íz intenzívebbé tételében, biztosítva, hogy a flan igazi vaníliás ízt kapjon.

    2

    Melegítsd fel a tejet közepes lángon, de ne forrald fel. A cél, hogy a vanília kiadja az ízét.

    A tej ne forrjon fel teljesen, mert az eltérítheti az ízeket és a textúrát.

    3

    A tojásokat és a cukrot keverd habosra egy tálban, majd adj hozzá egy kevés meleg tejet, hogy feloldódjon a cukor.

    Ne keverd túl erősen a tojásokat, mert könnyen túl habos lesz, és a flan nem a kívánt állagot fogja elérni.

    4

    Fokozatosan öntsd bele a többi meleg tejet a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan kevergeted, hogy elkerüld a tojások összekapcsolódását a forró tejjel.

    Lassan öntsd a tejet, hogy ne legyenek tojásdarabkák.

    5

    Egy kis edényben készíts karamellt a cukorral: öntsd a cukrot egy serpenyőbe, és közepes lángon melegítsd, amíg elolvad és szép aranybarna színt kap.

    A karamellt ne hagyd túl sokáig a tűzön, mert könnyen megéghet, és keserű ízt adhat a flannak.

    6

    Öntsd a kész karamellt egy piteformába, majd öntsd rá a tojásos-tejes keveréket.

    A karamell ne folyjon túl a forma szélére, mert akkor nehezebb lesz kiszedni a flant később.

    7

    A flant sütőben, 160°C-ra előmelegített sütőben süsd 40-45 percig, amíg a közepe megszilárdul.

    Egy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy kész van-e. Ha a közepébe szúrod, és tisztán kijön, akkor kész.

    8

    Hagyd a flant teljesen kihűlni, majd tálald. Ha könnyen ki szeretnéd venni a formából, melegítsd fel a szélét egy kicsit, hogy a karamell lecsússzon.