Fläskpannkaka svéd húsos palacsinta tálalva

Fläskpannkaka (svéd húsos palacsinta)

A Fläskpannkaka, vagyis svéd húsos palacsinta, egy tradicionális svéd étel, amely a vidéki Svédországban vált népszerűvé. Az egyszerű alapanyagokból készült tepsis étel laktató és könnyen elkészíthető, így gyakran került az asztalra családi vacsorák alkalmával. Az áfonyalekvárral való kombináció tökéletesen kiegyensúlyozza a sós szalonnás ízeket. A Fläskpannkaka ma is az egyik legkedveltebb hagyományos svéd fogás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
500 ml Tej
4 db Tojás
1 tk.
200 g Füstölt szalonna (kockázott)
20 g Vaj (a tepsi kikenéséhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Kockázd fel a füstölt szalonnát, és egy serpenyőben pirítsd meg, amíg ropogós lesz. Tedd félre hűlni.

    A szalonnát ne süsd túl, mert sütés közben még tovább fog pirulni a tepsiben.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Fokozatosan add hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A tészta csomómentességének érdekében használj szitált lisztet, és a tejet lassan, folyamatos keverés mellett adagold.

    3

    Üsd bele a tojásokat a tésztába, és keverd alaposan simára. A palacsintatésztának kissé folyósnak kell lennie.

    A tojásokat egyesével add a tésztához, alaposan elkeverve, hogy biztosan sima legyen a végeredmény.

    4

    Kend ki a tepsit vajjal, majd oszd el benne egyenletesen a pirított szalonnát.

    A tepsit alaposan kend ki vajjal, hogy a palacsinta ne ragadjon le.

    5

    Öntsd a tésztát a tepsibe a szalonna fölé, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson a szalonnából.

    Győződj meg róla, hogy a szalonna egyenletesen van elosztva a tepsiben, így mindenhol finom sós ízt ad a palacsintának.

    6

    Süsd a sütő középső rácsán 25-30 percig, amíg a tészta aranybarnára sül, és a közepe megdermed.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj oda, hogy a palacsinta ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni 5 percig. Tálald friss áfonyalekvárral vagy salátával.

    A palacsinta melegen a legfinomabb, de langyosan is élvezhető. Az áfonyalekvár édes-savanykás íze remekül passzol hozzá.