Fokhagymás chiliszósz tálalva

Fokhagymás chiliszósz

A fokhagymás chiliszósz az egyik legkedveltebb pikáns kiegészítő, amely tökéletesen illik grillezett ételekhez, hamburgerekhez vagy akár sült krumplihoz. A fokhagyma intenzív íze és a chili csípős karaktere harmonikus párost alkot, amely minden ételt feldob. Ez a szósz nemcsak egyszerűen elkészíthető, hanem ízében is lenyűgöző. Tipp: Ha extra pikáns ízre vágysz, adj hozzá egy csipet cayenne borsot vagy chiliport.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
50 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
4 db Chili paprika
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
200 g Paradicsompüré
2 tk. Barnacukor
1 ek. Ecet
1 csipet
1 csipet Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a chili paprikákat, távolítsd el a magokat, és vágd őket apróra. Reszeld le a fokhagymát.

    A chili paprikák magjainak eltávolításához viselj kesztyűt, hogy elkerüld a bőr irritációját. Ha szereted a csípősebb ízt, hagyj bent néhány magot.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd meg, amíg illatos nem lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Folyamatosan kevergesd, és vedd le a tűzről, ha már illatos és aranybarna.

    3

    Add hozzá az apróra vágott chili paprikát, és pirítsd 1-2 percig, hogy kiengedje az aromáját.

    A chili pirításakor figyelj, mert a gőzök csíphetik a szemed és irritálhatják a légutakat. Szellőztess jól a konyhában.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, és alaposan keverd össze. Adj hozzá barnacukrot, ecetet, sót és borsot.

    A barnacukor mélyebb, karamelles ízt ad a szósznak, de helyettesítheted fehér cukorral is. Az ecet segít kiegyensúlyozni az édes és csípős ízeket.

    5

    Főzd alacsony lángon 10-15 percig, hogy a szósz besűrűsödjön és az ízek összeérjenek.

    Főzés közben időnként keverd meg a szószt, hogy ne égjen le az alja. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

    6

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald grillezett húsokhoz, hamburgerekhez vagy használhatod mártogatósnak.

    A szósz ízei jobban összeérnek, ha hagyod állni egy kicsit tálalás előtt. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.