FokhagymĂĄs gyros tĂĄl sĂŒlt csirkĂ©vel, friss zöldsĂ©gekkel Ă©s fokhagymĂĄs tzatzikivel

FokhagymĂĄs Gyros (Extra Fokhagyma)

A fokhagyma rĂ©gĂłta a mediterrĂĄn konyha egyik alappillĂ©re – nem vĂ©letlenĂŒl! A görög gyros fokhagymĂĄs vĂĄltozata tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik szeretik az intenzĂ­v, karakteres Ă­zeket. A csirkehĂșs Ă©s a fokhagyma pĂĄrosĂ­tĂĄsa mĂ©ly, zamatos Ă­zvilĂĄgot eredmĂ©nyez, amelyet a krĂ©mes tzatziki mĂ©g jobban kiemel. Ahogy a hĂșs pirul a serpenyƑben, Ă©s a fokhagyma illata betölti a konyhĂĄt, garantĂĄltan Ă©tvĂĄgyat csinĂĄl mĂĄr a kĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn is. A friss salĂĄta Ă©s a ropogĂłs krumpli ellensĂșlyozza a fokhagyma erejĂ©t – Ă­gy lesz tökĂ©letes az egyensĂșly. Tipp: A tzatzikibe kevert plusz fokhagyma mellett, akĂĄr sĂŒlt fokhagymagerezdeket is adhatunk mellĂ© – Ă­gy mĂ©g gazdagabb lesz az Ă©lmĂ©ny. IdeĂĄlis hĂ©tvĂ©gi ebĂ©d, csalĂĄdi összejövetel vagy bĂĄrmikor, amikor valami igazĂĄn Ă­zesre vĂĄgyunk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g CsirkemellfilĂ©
⭕ 4 gerezd ZĂșzott fokhagyma
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 1 tk. Oregánó
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 600 g Krumpli
⭕ 100 g Fejes saláta
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 150 g Kígyóuborka
⭕ 1 db Lila hagyma
⭕ 200 ml Görög joghurt
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vĂĄgd vĂ©kony csĂ­kokra, majd pĂĄcold be az olĂ­vaolaj, zĂșzott fokhagyma, fokhagymapor, fĂŒstölt paprika Ă©s oregĂĄnĂł keverĂ©kĂ©vel. Hagyd ĂĄllni legalĂĄbb 20 percet. Tipp: A dupla fokhagyma intenzĂ­v Ă­zt ad – ne hagyd ki egyik formĂĄjĂĄt sem!

    A pĂĄcot akĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt is a hĂșsban hagyhatod a hƱtƑben, hogy mĂ©g intenzĂ­vebb legyen az Ă­ze. A vĂ©kony csĂ­kokra vĂĄgott hĂșs gyorsabban Ă©s egyenletesebben sĂŒl meg.

    2

    HevĂ­ts fel egy serpenyƑt, majd sĂŒsd a hĂșst 6–8 perc alatt ropogĂłsra. Ne kevergesd tĂșl sƱrƱn, hogy szĂ©pen megpiruljon.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g forrĂł, hogy a hĂșs azonnal pirulni kezdjen. Ha tĂșl sok hĂșst teszel egyszerre a serpenyƑbe, a hƑmĂ©rsĂ©klet leesik, Ă©s a hĂșs pĂĄrolĂłdni kezd.

    3

    A krumplit vĂĄgd hasĂĄbokra, locsold meg egy kevĂ©s olajjal, Ă©s sĂŒsd 200°C-on kb. 30 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒl. Tipp: IdƑnkĂ©nt forgasd meg, hogy egyenletesen sĂŒljön.

    A krumplit sĂŒtĂ©s elƑtt ĂĄztasd hideg vĂ­zben 30 percig, hogy eltĂĄvolĂ­tsd a felesleges kemĂ©nyĂ­tƑt, Ă­gy ropogĂłsabb lesz. A sĂŒtƑt elƑmelegĂ­tsd, mielƑtt beteszed a krumplit.

    4

    A salĂĄtĂĄhoz mosd meg Ă©s darabold fel a salĂĄtĂĄt, karikĂĄzd fel az uborkĂĄt Ă©s paradicsomot, vĂ©konyan szeleteld a hagymĂĄt. A friss zöldsĂ©gek ellensĂșlyozzĂĄk a fokhagyma erƑteljes Ă­zĂ©t.

    A salĂĄtĂĄt közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt kĂ©szĂ­tsd el, hogy a zöldsĂ©gek frissek Ă©s ropogĂłsak maradjanak.

    5

    A fokhagymĂĄs tzatzikihez keverd össze a görög joghurtot, zĂșzott fokhagymĂĄt, sĂłt Ă©s borsot. Tipp: HƱtve legalĂĄbb 10 percig pihentesd, Ă­gy krĂ©mesebb Ă©s pikĂĄnsabb lesz.

    A tzatzikibe reszelhetsz egy kis uborkĂĄt is, de elƑtte nyomkodd ki a levĂ©t, hogy ne legyen tĂșl vizes a szĂłsz. A tzatzikit akĂĄr egy nappal korĂĄbban is elkĂ©szĂ­theted, hogy az Ă­zek jobban összeĂ©rjenek.

    6

    TĂĄlalĂĄs: egy tĂĄnyĂ©rra helyezd a hĂșst, mellĂ© a sĂŒlt krumplit, a salĂĄtĂĄt, Ă©s kanalazz a szĂ©lĂ©re vagy kĂŒlön tĂĄlkĂĄba fokhagymĂĄs tzatzikit. Tipp: FokhagymarajongĂłknak megszĂłrhatod extra fokhagymaporral is!

    A gyrost pitĂĄban is tĂĄlalhatod. A pitĂĄt melegĂ­tsd meg serpenyƑben vagy sĂŒtƑben, mielƑtt megtöltöd.