Fokhagymás-lime-os gyömbérmártás tálalva

Fokhagymás-lime-os gyömbérmártás

A fokhagymás-lime-os gyömbérmártás egy frissítő és pikáns szósz, amely az ázsiai konyha legjobb ízeit ötvözi. A lime citrusos frissessége, a gyömbér csípős melegsége és a fokhagyma intenzív íze együtt egy különleges, kiegyensúlyozott mártást eredményez. Ez a szósz kiválóan illik grillezett húsokhoz, halakhoz és sült zöldségekhez, valamint remek választás wokban készült ételek mellé is. Ha még mélyebb ízt szeretnél, próbáld ki egy kevés szezámolajjal vagy extra chilipehellyel.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
85 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
50 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héja (reszelt)
30 ml Szójaszósz
25 g Méz
20 ml Olívaolaj
10 g Kukoricakeményítő
50 ml Víz
1 csipet Chilipehely
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A gyömbért és a fokhagymát hámozd meg, majd reszeld le finomra.

    A gyömbért könnyebben meg tudod hámozni, ha egy kanállal kaparod le a héját.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    Vigyázz, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fokhagyma megéghet.

    3

    Add hozzá a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd pirítsd illatosra 1 perc alatt.

    Fontos, hogy csak illatosra pirítsd, ne barnuljon meg, mert keserű lesz.

    4

    Öntsd hozzá a szójaszószt, a mézet és a friss lime levét, majd keverd el alaposan.

    A szójaszósz helyett használhatsz tamarit, ha gluténmentes mártást szeretnél.

    5

    Keverd el a kukoricakeményítőt a vízben, majd add hozzá a mártáshoz, hogy besűrűsödjön.

    A kukoricakeményítőt mindig hideg vízzel keverd el csomómentesre, mielőtt a mártáshoz adnád, különben csomós lesz a mártás.

    6

    Szórd bele a reszelt lime héjat és a chili pelyhet, majd főzd további 2 percig.

    A lime héját csak vékonyan reszeld le, mert a fehér része keserű lehet. A chili pehely mennyiségét ízlés szerint állíthatod.

    7

    Ízesítsd sóval, majd főzd további 1 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szójaszósz sós, ezért óvatosan adagold a sót.

    8

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, halak vagy sült zöldségek mellé.

    A mártás hűtőben tárolva több napig is eláll.