A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A langyos víz ideális hőmérséklete 30-35°C. Ha nincs hőmérőd, ellenőrizd, hogy kellemesen meleg legyen, de ne forró.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tésztát alaposan gyúrd át, mert ettől lesz szép a szerkezete. Ha kézzel gyúrod, kb. 10-15 percig tartson.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A meleg hely lehet a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál, vagy egy napos ablakpárkány.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A tésztát óvatosan nyújtsd ki, hogy ne sérüljön a szerkezete. Használhatsz sodrófát, de kézzel is elnyomkodhatod.
A gombákat tisztítsd meg, majd szeleteld fel vékonyan. A fokhagymát hámozd meg és vágd finomra.
A gombákat ne mosd meg, mert megszívják magukat vízzel. Ehelyett töröld át őket egy nedves papírtörlővel.
Egy serpenyőben melegíts egy kevés olívaolajat, és pirítsd meg a fokhagymát és a gombát 5-7 percig, amíg a gombák megpuhulnak. Add hozzá a tejszínt, és főzd tovább 2-3 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredik. A tejszínt forrald fel, mielőtt a gombához adod, hogy hamarabb besűrűsödjön.
A tejszínes gombás keveréket öntsd rá a tésztára, és egyenletesen oszlasd el. Szórd meg a parmezán sajttal.
A feltétet ne rakd túl vastagon, mert a tészta nem sül át rendesen. A parmezán helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
Ha a focaccia teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés felénél.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A focacciát frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Ha másnapra marad, tárold légmentesen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.