Fokhagymås zellerkrémleves tålalva

Fokhagymås zellerkrémleves

A fokhagymĂĄs zellerkrĂ©mleves egy klasszikus magyar Ă©tel, amely a zeller Ă©s a fokhagyma gazdag Ă­zĂ©t ötvözi. A fokhagyma enyhe csĂ­pƑssĂ©ge Ă©s a zeller finom textĂșrĂĄja egy igazĂĄn Ă­nycsiklandĂł levest eredmĂ©nyez. KĂ©pzeld el, ahogy a zeller megpuhul a lĂĄbasban, miközben a fokhagyma aromĂĄi betöltik a konyhĂĄt. A tejszĂ­n hozzĂĄadĂĄsĂĄval a leves egy selymes, gazdag Ă­zvilĂĄgĂș Ă©tellĂ© vĂĄlik. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy könnyed vacsorĂĄhoz, vagy egy egĂ©szsĂ©ges Ă©tkezĂ©shez, amely friss Ă©s tĂĄplĂĄlĂł egyszerre.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Zeller
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 40 g Vaj
⭕ 150 ml Tejszín
⭕ 800 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A zellert hĂĄmozd meg, Ă©s vĂĄgd fel kisebb darabokra. A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg, Ă©s aprĂ­tsd fel Ƒket.

    A zellergumó håmozåsåhoz hasznålj éles kést, és vågd le a vastag héjåt.

    2

    Egy nagy lĂĄbasban olvaszd fel a vajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a felaprĂ­tott vöröshagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd ĂŒvegesre, körĂŒlbelĂŒl 4-5 percig. A fokhagymĂĄt is tedd bele, Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 1-2 percig.

    A vaj helyett hasznĂĄlhatsz olĂ­vaolajat is.

    3

    Add hozzå a felvågott zellert, és pirítsd 3-4 percig. FƱszerezd sóval és borssal, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Keverd jól össze.

    A zellernek van egy jellegzetes Ă­ze, ezĂ©rt ne pirĂ­tsd tĂșl sokĂĄig, mert erƑteljesebb lesz az Ă­ze.

    4

    MiutĂĄn felforrt, csökkentsd a hƑt, Ă©s fƑzd lefedve 20-25 percig, amĂ­g a zeller teljesen megpuhul.

    A zeller fƑzĂ©si ideje fĂŒgg a darabok mĂ©retĂ©tƑl. EllenƑrizd villĂĄval, hogy megpuhult-e.

    5

    Amikor a zeller megpuhult, vedd le a levest a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Ha tĂșl sƱrƱnek talĂĄlod, egy kis alaplevet vagy vizet is adhatsz hozzĂĄ.

    A leves ízét feldobhatod egy kevés szerecsendióval is.

    6

    Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, Ă©s keverd jĂłl össze. KĂłstold meg, Ă©s szĂŒksĂ©g szerint Ă­zesĂ­tsd tovĂĄbb sĂłval Ă©s borssal.

    A leveset tålalhatod pirított zsemlekockåkkal vagy friss zöldfƱszerekkel (pl. petrezselyem, zellerzöld).