Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Fontos, hogy a szárított élesztő friss legyen, ellenkező esetben nem fog megkelni a tészta. Ellenőrizd a lejárati dátumot.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej legyen meleg, de ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt. A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A jól kidolgozott tészta rugalmas és sima lesz. Ha kézzel dagasztasz, lisztezd be a kezed és a felületet, hogy ne ragadjon a tészta.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat egy meleg vízzel teli mosogatóba.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A lisztezés megakadályozza, hogy a tészta leragadjon a felületre. A kiszaggatott körökből a leeső tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés biztosítja, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti azt. Fordítsd meg a fánkokat, hogy egyenletesen süljenek.
Készítsd el a fry sauce mártogatóst: keverd össze a paradicsomszószt, a majonézt, az ecetet, a cukrot és a paprikát egy kis tálban.
Kóstold meg a fry sauce-t, és ízlés szerint állítsd be az összetevők arányát.
A fánkokat porcukorral meghintve tálald, és mártogasd a fry sauce-ba a sós-édes kontraszt érdekében.
Azonnal tálald a fánkokat, amíg még melegek és frissek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.