Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
Érdemes a lisztet átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tészta keléséhez ideális hely a meleg, huzattól védett sütő (30-40 fokra melegítve) vagy egy radiátor közelében.
A marcipánt, füge darabokat, mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A marcipánt előzőleg tedd a hűtőbe, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít a tésztának, hogy még lazább legyen sütés előtt.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent légmentesen lezárva tárold, hogy minél tovább friss maradjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.