FĂŒstölt BBQ bĂ©lszĂ­n tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ BĂ©lszĂ­n

A fĂŒstölt BBQ bĂ©lszĂ­n az egyik legexkluzĂ­vabb BBQ fogĂĄs, amely a prĂ©mium marhahĂșs gazdag Ă­zĂ©t kombinĂĄlja a fĂŒstös, karamellizĂĄlt kĂ©reggel. A lassĂș fĂŒstölĂ©s Ă©s a vĂ©gsƑ grillezĂ©s tökĂ©letes textĂșrĂĄt Ă©s Ă­zvilĂĄgot eredmĂ©nyez. A bĂ©lszĂ­n a steak rajongĂłk egyik kedvence, mivel rendkĂ­vĂŒl omlĂłs Ă©s kevĂ©s zsiradĂ©kot tartalmaz. A tölgy vagy hickory fĂŒst kĂŒlönösen jĂłl kiemeli a marhahĂșs termĂ©szetes Ă­zĂ©t, mĂ­g a BBQ mĂĄz Ă©des Ă©s fĂŒstös egyensĂșlyt teremt. Ez az Ă©tel ideĂĄlis BBQ partikra, kĂŒlönleges alkalmakra vagy akĂĄr egy romantikus vacsorĂĄra. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s egy adag krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©vel!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 30 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1000 g Marha bĂ©lszĂ­n
⭕ 1 ek. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 1 ek. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 1 ek. Barna cukor
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 2 ek. Worcestershire szósz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 150 ml BBQ szósz
⭕ 500 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A bĂ©lszĂ­nt töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel, majd hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten pihenni legalĂĄbb 30 percig.

    A hĂșs szobahƑmĂ©rsĂ©kletre hozĂĄsa egyenletesebb sĂŒtĂ©st eredmĂ©nyez.

    2

    Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd alaposan dörzsöld be a bĂ©lszĂ­nt ezzel a keverĂ©kkel.

    A fƱszereket alaposan dörzsöld be a hĂșsba, hogy mindenhol egyenletesen Ă­zesĂŒljön. KĂ©szĂ­thetsz nagyobb adagot a fƱszerkeverĂ©kbƑl, Ă©s elteheted kĂ©sƑbbre.

    3

    Locsold meg olívaolajjal, majd hagyd pihenni 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Az olĂ­vaolaj segĂ­t a fƱszereknek megtapadni a hĂșson Ă©s hidratĂĄlja azt.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A hƑmĂ©rsĂ©klet pontos betartĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș a tökĂ©letes fĂŒstölĂ©shez. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a pontos beĂĄllĂ­tĂĄshoz. A fĂŒstölƑfa kivĂĄlasztĂĄsĂĄnĂĄl vedd figyelembe, hogy a bĂ©lszĂ­nhez jĂłl illik a gyĂŒmölcsfa (alma, cseresznye) fĂŒstje.

    5

    Helyezd a bĂ©lszĂ­nt a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 45-60 percig, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri az 50-55°C-ot (medium rare).

    A belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet hĂșshƑmĂ©rƑvel ellenƑrizd. A pontos hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben ne nyisd ki feleslegesen a fĂŒstölƑt.

    6

    Vedd ki a bĂ©lszĂ­nt a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni 10 percig.

    A pihentetĂ©s segĂ­t a hĂșsnak megƑrizni a szaftjĂĄt.

    7

    Egy forrĂł grillrĂĄcson vagy serpenyƑben sĂŒsd le minden oldalĂĄt 1-2 percig, hogy szĂ©p kĂ©rget kapjon.

    HasznĂĄlj magas hƑfokot a kĂ©rgesĂ­tĂ©shez, de vigyĂĄzz, hogy ne Ă©gesd meg a hĂșst. A cĂ©l, hogy gyorsan kĂ©rget kapjon, de a belseje medium rare maradjon.

    8

    Kenj rå vékony rétegben BBQ szószt, majd hagyd pihenni még 5 percig.

    A BBQ szĂłszt csak a legvĂ©gĂ©n kend rĂĄ, kĂŒlönben megĂ©ghet a grillen. A pihentetĂ©s alatt a szĂłsz Ă­zei jobban beivĂłdnak a hĂșsba.

    9

    Szeleteld fel vĂ©konyan, Ă©s tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel vagy sĂŒlt burgonyĂĄval.

    A bĂ©lszĂ­nt a rostokra merƑlegesen szeleteld, hogy a hĂșs puhĂĄbb legyen.