A pisztrĂĄngot hideg vĂzzel alaposan megmossuk, majd papĂrtörlĆvel szĂĄrazra töröljĂŒk. A belsejĂ©t is megtisztĂtjuk a maradĂ©koktĂłl.
A hal alapos tisztĂtĂĄsa nagyon fontos a kellemetlen Ăzek elkerĂŒlĂ©se Ă©rdekĂ©ben.
Egy kis tĂĄlban összekeverjĂŒk a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s barna cukrot. A hal kĂŒlsejĂ©t Ă©s belsejĂ©t is alaposan bedörzsöljĂŒk ezzel a fƱszerkeverĂ©kkel.
A fƱszereket ne csak a kĂŒlsejĂ©re, hanem a belsejĂ©be is dörzsöld be, hogy az Ăzek jobban ĂĄtjĂĄrjĂĄk a halat.
A pisztrĂĄng belsejĂ©be friss kakukkfĂŒvet helyezĂŒnk, majd meglocsoljuk egy kevĂ©s citromlĂ©vel Ă©s olĂvaolajjal. LegalĂĄbb 1 ĂłrĂĄn ĂĄt hagyjuk pihenni a hƱtĆben, hogy az Ăzek jĂłl összeĂ©rjenek.
A citromlĂ© Ă©s az olĂvaolaj segĂt megĆrizni a hal nedvessĂ©gtartalmĂĄt fĂŒstölĂ©s közben. MĂĄs friss fƱszernövĂ©nyeket is hasznĂĄlhatsz, pĂ©ldĂĄul rozmaringot vagy petrezselymet.
A fĂŒstölĆt 90-100°C-ra elĆmelegĂtjĂŒk. A faszenet vagy fĂĄt egyenletesen elosztjuk a fĂŒstölĆben, hogy hosszĂș Ă©s egyenletes fĂŒstölĂ©st biztosĂtsunk.
A tĂșl magas hĆmĂ©rsĂ©klet kiszĂĄrĂthatja a halat, ezĂ©rt fontos a pontos hĆmĂ©rsĂ©klet beĂĄllĂtĂĄsa. A hĆmĂ©rsĂ©kletet folyamatosan ellenĆrizd.
A pisztrĂĄngot egy fĂŒstölĆrĂĄcsra vagy speciĂĄlis halrĂĄcsra helyezzĂŒk, Ă©s lassan fĂŒstöljĂŒk körĂŒlbelĂŒl 2-3 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂg a hal bĆre aranybarna Ă©s enyhĂ©n ropogĂłs lesz.
A fĂŒstölĂ©si idĆ fĂŒgg a hal mĂ©retĂ©tĆl. IdĆnkĂ©nt ellenĆrizd a halat, hogy ne szĂĄradjon ki. Ha szĂŒksĂ©ges, locsolgasd meg olĂvaolajjal.
A fĂŒstölĂ©si idĆ vĂ©gĂ©n ellenĆrizzĂŒk a hal belsĆ hĆmĂ©rsĂ©kletĂ©t, amelynek legalĂĄbb 63°C-nak kell lennie a megfelelĆ ĂĄtsĂŒltsĂ©g Ă©rdekĂ©ben.
A belsĆ hĆmĂ©rsĂ©klet ellenĆrzĂ©se elengedhetetlen a biztonsĂĄgos fogyasztĂĄshoz. HasznĂĄlj maghĆmĂ©rĆt.
A kĂ©sz fĂŒstölt pisztrĂĄngot Ăłvatosan levesszĂŒk a rĂĄcsrĂłl, Ă©s 5-10 percig pihentetjĂŒk, hogy az Ăzek Ă©s a nedvessĂ©g megfelelĆen eloszoljanak.
A pihentetĂ©s segĂt megĆrizni a hal szaftossĂĄgĂĄt.
Frissen tĂĄlaljuk citromszeletekkel, friss zöldsĂ©gekkel vagy könnyƱ salĂĄtĂĄval. KivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs pirĂtott kenyĂ©rrel vagy pĂĄrolt rizzsel is.
A citromlĂ© kiemeli a fĂŒstölt hal ĂzĂ©t.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.