FĂŒstölt BBQ pisztrĂĄng ropogĂłs bƑrrel

FĂŒstölt BBQ fĂŒstölt pisztrĂĄng

A fĂŒstölt pisztrĂĄng egy klasszikus halĂ©tel, amely kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a folyĂłk Ă©s tavak környĂ©kĂ©n Ă©lƑ emberek körĂ©ben. A lassĂș fĂŒstölĂ©s mĂ©ly, karakteres Ă­zt ad a halnak, miközben a ropogĂłs bƑr Ă©s a fĂŒstös aroma tökĂ©letes egyensĂșlyt teremt. Az amerikai BBQ kultĂșrĂĄban Ă©s az eurĂłpai gasztronĂłmiĂĄban is elƑszeretettel kĂ©szĂ­tik ezt a fogĂĄst, mivel egĂ©szsĂ©ges Ă©s könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ. A megfelelƑ fĂŒstölĂ©si technika biztosĂ­tja, hogy a hal kĂ­vĂŒl enyhĂ©n ropogĂłs, belĂŒl pedig omlĂłs Ă©s szaftos maradjon. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs grillezĂ©sekhez, csalĂĄdi vacsorĂĄkhoz vagy akĂĄr egy könnyƱ nyĂĄri ebĂ©dhez is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 Ăłra 15 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1000 g Friss pisztrĂĄng (egĂ©sz, belezett)
⭕ 20 g Durva szemƱ sĂł
⭕ 10 g Frissen Ƒrölt fekete bors
⭕ 5 g Fokhagymapor
⭕ 5 g FĂŒstölt paprika
⭕ 15 g Barna cukor
⭕ 30 ml CitromlĂ©
⭕ 5 g Friss kakukkfƱ
⭕ 20 ml Olívaolaj
⭕ 500 g FaszĂ©n vagy fa a fĂŒstölĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A pisztrĂĄngot hideg vĂ­zzel alaposan megmossuk, majd papĂ­rtörlƑvel szĂĄrazra töröljĂŒk. A belsejĂ©t is megtisztĂ­tjuk a maradĂ©koktĂłl.

    A hal alapos tisztĂ­tĂĄsa nagyon fontos a kellemetlen Ă­zek elkerĂŒlĂ©se Ă©rdekĂ©ben.

    2

    Egy kis tĂĄlban összekeverjĂŒk a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s barna cukrot. A hal kĂŒlsejĂ©t Ă©s belsejĂ©t is alaposan bedörzsöljĂŒk ezzel a fƱszerkeverĂ©kkel.

    A fƱszereket ne csak a kĂŒlsejĂ©re, hanem a belsejĂ©be is dörzsöld be, hogy az Ă­zek jobban ĂĄtjĂĄrjĂĄk a halat.

    3

    A pisztrĂĄng belsejĂ©be friss kakukkfĂŒvet helyezĂŒnk, majd meglocsoljuk egy kevĂ©s citromlĂ©vel Ă©s olĂ­vaolajjal. LegalĂĄbb 1 ĂłrĂĄn ĂĄt hagyjuk pihenni a hƱtƑben, hogy az Ă­zek jĂłl összeĂ©rjenek.

    A citromlĂ© Ă©s az olĂ­vaolaj segĂ­t megƑrizni a hal nedvessĂ©gtartalmĂĄt fĂŒstölĂ©s közben. MĂĄs friss fƱszernövĂ©nyeket is hasznĂĄlhatsz, pĂ©ldĂĄul rozmaringot vagy petrezselymet.

    4

    A fĂŒstölƑt 90-100°C-ra elƑmelegĂ­tjĂŒk. A faszenet vagy fĂĄt egyenletesen elosztjuk a fĂŒstölƑben, hogy hosszĂș Ă©s egyenletes fĂŒstölĂ©st biztosĂ­tsunk.

    A tĂșl magas hƑmĂ©rsĂ©klet kiszĂĄrĂ­thatja a halat, ezĂ©rt fontos a pontos hƑmĂ©rsĂ©klet beĂĄllĂ­tĂĄsa. A hƑmĂ©rsĂ©kletet folyamatosan ellenƑrizd.

    5

    A pisztrĂĄngot egy fĂŒstölƑrĂĄcsra vagy speciĂĄlis halrĂĄcsra helyezzĂŒk, Ă©s lassan fĂŒstöljĂŒk körĂŒlbelĂŒl 2-3 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a hal bƑre aranybarna Ă©s enyhĂ©n ropogĂłs lesz.

    A fĂŒstölĂ©si idƑ fĂŒgg a hal mĂ©retĂ©tƑl. IdƑnkĂ©nt ellenƑrizd a halat, hogy ne szĂĄradjon ki. Ha szĂŒksĂ©ges, locsolgasd meg olĂ­vaolajjal.

    6

    A fĂŒstölĂ©si idƑ vĂ©gĂ©n ellenƑrizzĂŒk a hal belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t, amelynek legalĂĄbb 63°C-nak kell lennie a megfelelƑ ĂĄtsĂŒltsĂ©g Ă©rdekĂ©ben.

    A belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet ellenƑrzĂ©se elengedhetetlen a biztonsĂĄgos fogyasztĂĄshoz. HasznĂĄlj maghƑmĂ©rƑt.

    7

    A kĂ©sz fĂŒstölt pisztrĂĄngot Ăłvatosan levesszĂŒk a rĂĄcsrĂłl, Ă©s 5-10 percig pihentetjĂŒk, hogy az Ă­zek Ă©s a nedvessĂ©g megfelelƑen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s segĂ­t megƑrizni a hal szaftossĂĄgĂĄt.

    8

    Frissen tålaljuk citromszeletekkel, friss zöldségekkel vagy könnyƱ salåtåval. Kivåló vålasztås pirított kenyérrel vagy pårolt rizzsel is.

    A citromlĂ© kiemeli a fĂŒstölt hal Ă­zĂ©t.