Füstölt kolbászos pogácsa tálalva

Füstölt kolbászos pogácsa

A füstölt kolbászos pogácsa egy igazi magyar különlegesség, amelyet a karakteres, füstös ízvilág tesz igazán egyedivé. Magyarországon a pogácsa elengedhetetlen része a családi összejöveteleknek és ünnepi alkalmaknak, ahol egy jó kolbászos pogácsa mindig nagy sikert arat. A tésztában elrejtett apró kolbászdarabok és a tetején lévő sajt tökéletes harmóniát alkotnak. Ez a recept kiváló választás vendégváró falatként, uzsonnára vagy akár egy tartalmas leves mellé kísérőnek. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy kis frissen őrölt borssal!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Füstölt kolbász
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej langyos legyen, se nem túl hideg, se nem túl meleg. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segít, hogy a tészta omlósabb legyen.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Aprítsd fel a füstölt kolbászt apró kockákra, majd keverd a tésztába a reszelt sajttal együtt. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kolbász és a sajt mennyisége ízlés szerint változtatható. A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb legyen. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a két szélét középre, majd hajtsd félbe az egészet. Ezt a műveletet ismételd meg még egyszer.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, nehogy megégjenek.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva kihűlni megakadályozod, hogy a pogácsák alja elázzon.