Füstölt lazacos bao bun frissen tálalva

Füstölt lazacos bao bun

A bao bun a kínai gasztronómiában gyökerezik, ahol \'mantou\' néven már az i.e. 3. században is ismerték. Modern, nyugati adaptációi sokszor új alapanyagokat is beemelnek, mint például a füstölt lazac, ami skandináv hatást idéz. Ez a kelet és nyugat találkozása a konyhában. A bao bun tésztája különösen puha és légies, melyhez kiválóan illik a selymes, enyhén sós lazac. A friss zöldségek és a kapros szósz frissességet és egyensúlyt adnak ehhez a fogáshoz. Ahogy a kapros szósszal megkent lazac találkozik a meleg, gőzölt bao bunnal, az ízek harmonikusan összeolvadnak. Ideális választás brunchra, könnyű vacsorára vagy egy stílusos vendégváró falatnak is. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, tegyél bele vékonyra szelt avokádót vagy kevés citromhéjat a szószba.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
200 g Füstölt lazac
100 g Uborka
50 g Lilahagyma
100 g Tejföl
2 ek. Mayonnaise
1 ek. Citromlé
1 ek. Kapor
1 ek. Fekete szezámmag
1 ek. Mikrozöldek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd elő az összetevőket: szeleteld vékonyra az uborkát és a lilahagymát, a füstölt lazacot tedd kisebb szeletekre, ha szükséges. A kaprot aprítsd finomra.

    Az uborkát gyaluld vékonyra, így könnyebben belefér a bao bunba és kellemesebb a textúrája.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a tejfölt, majonézt, citromlevet és a friss kaprot. Ez lesz a kapros szósz, ami tökéletesen kiegészíti a lazac ízét. Tipp: pár perc pihentetés után még intenzívebb lesz az íze.

    Ha nincs tejfölöd, használhatsz helyette görög joghurtot a könnyedebb ízért.

    3

    Gőzöld meg a bao bunokat egy bambuszgőzölőben vagy fém szűrővel fedett fazékban. A gőzölési idő 6-8 perc, amíg puhák és átfőtt állagúak lesznek. Figyelj rá, hogy a fedőt ne nyitogasd közben, különben a gőz kiszökik!

    Ha fagyasztott bao bunt használsz, kövesd a csomagoláson található utasításokat a gőzölésre vonatkozóan.

    4

    A gőzölés után óvatosan nyisd szét a bao bunokat – ezek természetes módon félig nyitottak. Tipp: ha ragacsos a tészta, használj egy kis olajjal megkent kanalat a nyitáshoz.

    Ha a bao bun túlságosan ragad, hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt megpróbálod szétnyitni.

    5

    Kend meg a bao bun belső felét a kapros szósszal, majd rétegezd bele a füstölt lazacot, az uborkát és a lilahagymát.

    Ne töltsd túl a bao bunt, különben nehéz lesz enni.

    6

    Szórd meg fekete szezámmaggal és díszítsd mikrozöldekkel. Ez nemcsak esztétikus, hanem frissítő ízt is ad.

    Ha nincs mikrozölded, használhatsz friss koriandert vagy petrezselymet is.

    7

    Tálald azonnal, amíg a bao még meleg és puha. Tipp: mellé kínálhatsz extra citromszeleteket, ha valaki savanykásabban szereti.

    A bao bunt kínálhatod szójaszósszal vagy wasabival is a még pikánsabb ízélményért.