Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas, és elválik az edény falától. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a focaccia akkor kemény lesz.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozaton, és ott kelesztheted a tésztát.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég puha a focaccia.
A füstölt lazacot vágd kisebb darabokra, és a kaprot finoman vágd fel. Tedd a kinyújtott tésztára a lazacot és a kaprot.
A lazac és a kapor mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz más fűszereket is, például citromhéjat vagy borsot.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a füstölt lazac darabokat és a kaprot. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A tészta szélét azért kell felhajtani, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Az olívaolaj segít, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg! Ha nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A füstölt lazacos focaccia a legfinomabb frissen, de másnap is nagyon jó. Tárold légmentesen, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.