Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A só fontos a tészta ízéhez és a glutén szerkezetének kialakításához.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
A víz hőmérséklete fontos, a túl forró víz elpusztítja az élesztőt. Akkor jó, ha kézmeleg, de nem éget.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A dagasztás lényeges, hogy a glutén megfelelően kialakuljon, ami a perec szerkezetét adja. Ha a tészta ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta teteje kiszáradjon. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A perec formázása gyakorlatot igényel, de ne aggódj, ha nem tökéletes. A lényeg, hogy a tészta egyenletesen legyen sodorva.
A füstölt lazacot vágd kis darabokra vagy csíkokra.
A lazacot közvetlenül a felhasználás előtt vágd fel, hogy ne száradjon ki.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbónás víz adja a perec jellegzetes ízét és színét. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert túl puhák lesznek.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a füstölt lazac darabokkal. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A lazacot a sütés utolsó perceiben is rászórhatod, hogy ne égjen meg.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A perec frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhető.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.