Füstölt lazacos póréhagymakrémleves tálalva

Füstölt lazacos póréhagymakrémleves

A póréhagymakrémleves hagyományosan a francia konyha egyik alapfogása, de ha füstölt lazaccal gazdagítjuk, valódi különlegessé válik. A karakteres halas íz remekül harmonizál a selymes, tejszínes állaggal és a hagyma édességével. Ez a leves kiváló választás lehet akár ünnepi előételként, akár egy elegáns vacsora részeként. A füstölt lazac finom, sós íze mélyíti az ízhatást, miközben a póréhagyma lágy és édeskés karaktere megőrzi az étel kiegyensúlyozottságát. A burgonya természetes sűrítőként működik, így a leves nemcsak ízletes, de tartalmas is lesz. Ahogy a lazac beleolvad a forró levesbe, a konyhát betölti az ígéretes aromák illata. Ez az étel nemcsak ízében, hanem látványában is meggyőző: a krémes alap és a rózsaszínes lazaccsíkok találkozása valódi vizuális élményt nyújt. Tálald pirított kenyérrel vagy friss kaporral megszórva a tökéletes hatásért!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
2 db Póréhagyma
1 gerezd Fokhagyma
200 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
100 g Füstölt lazac
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát hosszában félbevágva alaposan mosd meg, majd karikázd fel. A burgonyát és a fokhagymát hámozd meg, vágd kis kockákra. A füstölt lazacot vágd kisebb csíkokra. Tipp: a póréhagyma fehér és világoszöld részét használd, az adja a legjobb ízt.

    A póréhagyma alapos mosása nagyon fontos, mert sok föld gyűlhet össze a levelek között. Használj hideg vizet és öblítsd át többször.

    2

    Olvaszd fel a vajat egy nagy lábasban, és dinszteld meg a póréhagymát közepes lángon 4-5 percig. Add hozzá a fokhagymát, majd keverd hozzá a burgonyát is, és párold további 2 percig.

    A póréhagymát ne pirítsd, csak dinszteld, hogy ne barnuljon meg és ne legyen keserű íze.

    3

    Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd főzd kb. 20 percig, amíg a burgonya megpuhul.

    Használhatsz zöldség- vagy csirkealaplevet is, attól függően, hogy milyen ízt szeretnél elérni. Ha nincs kéznél alaplé, víz és egy leveskocka is megteszi.

    4

    Turmixold simára botmixerrel. Ha selymesebb állagot szeretnél, átszűrheted egy finom szűrőn is.

    A botmixerrel való turmixolás során óvatosan járj el, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. A szűrés extra selymes állagot eredményez, de nem feltétlenül szükséges.

    5

    Add hozzá a tejszínt, a felcsíkozott füstölt lazac felét, majd ízesítsd sóval és borssal. Főzd még 2-3 percig, de ne forrald túl, hogy a lazac finom állaga megmaradjon.

    A lazacot ne főzd túl, mert megkeményedik. Csak annyi ideig melegítsd, amíg át nem melegszik.

    6

    Tálaláskor a tetejére tegyél néhány lazaccsíkot és egy csepp tejszínt vagy apróra vágott friss metélőhagymát. Friss bagettel tálalva különleges fogás.

    A tálalásnál használj friss, ropogós bagettet, ami jól illik a krémleveshez. A metélőhagyma frissességet kölcsönöz az ételnek.