Füstölt sajtos és paradicsomos bao bun tálalva

Füstölt sajtos és paradicsomos bao bun

A füstölt sajt karakteres, mély íze tökéletes kontrasztot alkot a sült koktélparadicsom édességével – együtt pedig remekül működnek egy puha, ázsiai bao tésztában. Ez az étel nemcsak különleges, hanem meglepően egyszerűen elkészíthető is. A füstölt sajt már önmagában is étvágygerjesztő, de a gőzölt bao tésztában való tálalása új szintre emeli: az olvadt sajt szépen rásimul a sült paradicsomra, miközben a saláta és sárgarépa frissességet visz minden falatba. Amikor a sütőből kijönnek a karamellizálódott paradicsomok, és a sajtot ráreszeled a meleg összetevőkre, a bao belseje egy igazi ízorgia lesz. Ez a recept remek választás egy gyors, mégis különleges hétköznapi vacsorához vagy vendégváró fogásként is. Próbáld ki különféle füstölt sajtokkal, vagy akár csípős változatban chilipehellyel!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
100 g Füstölt sajt (reszelt)
200 g Koktélparadicsom
80 g Salátalevél
80 g Sárgarépa
1 ek. Olívaolaj
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Fekete szezámmag
1 ek. Mikrozöldek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A koktélparadicsomokat mosd meg, vágd félbe, majd tedd sütőpapíros tepsire. Locsold meg olívaolajjal, szórd rá az apróra vágott fokhagymát, és süsd 200°C-on kb. 12 percig, míg kissé karamellizálódik.

    A paradicsomok íze még intenzívebb lesz, ha egy kis balzsamecettel is meglocsolod őket sütés előtt.

    2

    A sárgarépát vágd vékony csíkokra (julienne), a salátát tépd kisebb darabokra. A füstölt sajtot reszeld le finomra, hogy könnyen olvadjon majd a bao bunban.

    A sárgarépa helyett használhatsz uborkát vagy cukkinit is. A saláta legyen ropogós, ezért közvetlenül tálalás előtt készítsd el.

    3

    A bao bunokat gőzöld meg bambuszgőzölőben vagy lefedett fémszűrőn keresztül 6–8 percig. Ne emeld fel a fedőt közben, hogy a gőz benne maradjon.

    Ha nincs gőzölőd, a mikróban is megmelegítheted a bao bunokat, de figyelj rá, hogy ne száradjanak ki. Takard le őket egy nedves papírtörlővel.

    4

    A meleg bao bunokat nyisd szét, helyezz az aljukba salátalevelet, majd rétegezd rá a sült paradicsomot és a sárgarépát.

    A saláta megakadályozza, hogy a bao bun átázzon a paradicsomtól.

    5

    Szórd meg az egészet reszelt füstölt sajttal. A meleg összetevők hatására a sajt kissé megolvad, és kellemesen selymes állagot ad.

    Ha nincs füstölt sajtod, használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például mozzarellát vagy cheddart.

    6

    Szórd meg fekete szezámmaggal, díszítsd mikrozöldekkel, és azonnal tálald. A meleg, puha bao és a füstölt sajt illata együtt igazán különleges élmény.

    A szezámmag helyett használhatsz pirított tökmagot vagy napraforgómagot is.

    7

    Tipp: próbáld ki friss bazsalikomlevéllel vagy pár csepp balzsamecettel is – így még mediterránabb lesz az ízhatás.

    A balzsamecet helyett használhatsz citromlevet is.