Főzd meg a burgonyát héjában, majd hagyd kissé kihűlni. Hámozd meg, és egy krumplinyomó segítségével törd pépesre, hogy teljesen sima állagot kapj.
A burgonyát még melegen törd át, így könnyebb lesz.
Keverd össze a tört burgonyát a liszttel, a tojássárgájával és a sóval. Gyúrd össze óvatosan, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Ne dolgozd túl, mert kemény lesz a gnocchi!
A liszt mennyisége függ a burgonya víztartalmától. Lehet, hogy kevesebb vagy több liszt kell.
Oszd a tésztát négy részre, majd mindegyikből sodorj hosszú, kb. 2 cm átmérőjű hengert. Egy éles késsel vágj belőle 2 cm-es darabokat.
A hengereket lisztezett felületen sodord.
A vágott darabokat formázhatod villával, hogy bordázott felületet kapjanak, ami jobban megtartja a szószt.
A villa fogait nyomd bele a gnocchiba, majd görgesd le róla.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Dobd bele a gnocchikat, és főzd őket addig, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrd le.
A gnocchik akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát közepes lángon, amíg illatos nem lesz.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.
Öntsd hozzá a tejszínt, és hagyd, hogy kissé besűrűsödjön alacsony lángon, folyamatos keverés mellett.
Használhatsz növényi tejszínt is.
Szórd bele a reszelt füstölt sajtot és a parmezánt, majd keverd addig, amíg teljesen elolvadnak a szószban.
A füstölt sajt helyett használhatsz más kemény sajtot is.
Dobd bele a főtt gnocchikat, és óvatosan forgasd össze a krémes füstölt sajtos szósszal, hogy minden darabot bevonjon.
A gnocchit óvatosan forgasd össze, hogy ne törjön össze.
Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel és extra reszelt füstölt sajttal.
A petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, pl. bazsalikomot vagy kakukkfüvet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.