FĂŒstölt sajtos lencsekrĂ©mleves tĂĄlalva

FĂŒstölt sajtos lencsekrĂ©mleves

A lencse ƑsidƑk Ăłta a magyar konyha egyik alapköve, kĂŒlönösen a tĂ©li idƑszakban Ă©s az ĂșjĂ©vi hagyomĂĄnyokban. A fĂŒstölt sajttal kombinĂĄlt vĂĄltozata azonban ĂșjszerƱ Ă©s izgalmas csavart ad a klasszikus fogĂĄsnak. A krĂ©mlevesek vilĂĄgĂĄban ez a recept a laktatĂł, gazdag Ă­zek kedvelƑinek szĂłl. A lencse rostokban Ă©s fehĂ©rjĂ©ben gazdag, termĂ©szetes sƱrĂ­tƑ, Ă­gy nem szĂŒksĂ©ges lisztet vagy kemĂ©nyĂ­tƑt hasznĂĄlni. A fĂŒstölt sajt intenzĂ­v Ă­zt ad, mĂ­g a tejszĂ­n selymessĂ© Ă©s krĂ©messĂ© teszi az összhatĂĄst. A hagymĂĄs-fokhagymĂĄs alap klasszikus Ă­zalapot biztosĂ­t. Amikor a lencse megfƑ, Ă©s a fĂŒstölt sajt illata betölti a konyhĂĄt, az egĂ©sz tĂ©r otthonos melegsĂ©ggel telik meg. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs hideg estĂ©kre vagy akĂĄr vendĂ©gvĂĄrĂł fogĂĄsnak. Ha kĂŒlönlegesebbĂ© szeretnĂ©d tenni, kĂ­nĂĄlj hozzĂĄ pirĂ­tott teljes kiƑrlĂ©sƱ kenyĂ©rszeleteket vagy szĂłrj a tetejĂ©re ropogĂłs magokat.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 250 g Lencse
⭕ 900 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 100 g FĂŒstölt sajt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂ­tsd fel. A lencsĂ©t vĂĄlogasd ĂĄt Ă©s mosd meg alaposan. Tipp: ha gyorsabban szeretnĂ©d elkĂ©szĂ­teni, ĂĄztasd be a lencsĂ©t legalĂĄbb 1 ĂłrĂĄra elƑre.

    A lencse ĂĄtvĂĄlogatĂĄsa azĂ©rt fontos, mert nĂ©ha elƑfordulhatnak benne aprĂł kövek vagy szennyezƑdĂ©sek.

    2

    Egy låbasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg benne a hagymåt 3-4 percig. Add hozzå a fokhagymåt, és pirítsd tovåbbi 1 percig.

    Az olívaolaj helyett hasznålhatsz vajat is, ha gazdagabb ízt szeretnél.

    3

    Add hozzĂĄ a lencsĂ©t, keverd ĂĄt, majd öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel. Forrald fel, majd fƑzd 25-30 percig, amĂ­g a lencse teljesen megpuhul.

    A lencse fƑzĂ©si ideje fĂŒgg a fajtĂĄjĂĄtĂłl. NĂ©ha tovĂĄbb is tarthat, amĂ­g teljesen megpuhul. KĂłstold meg, hogy biztosan jĂł legyen.

    4

    Turmixold simĂĄra botmixerrel. Ha selymesebb ĂĄllagot szeretnĂ©l, ĂĄt is szƱrheted egy finom szƱrƑn.

    A botmixerrel valĂł turmixolĂĄs elƑtt vedd le a tƱzrƑl a lĂĄbast, hogy elkerĂŒld a baleseteket.

    5

    Add hozzĂĄ a reszelt fĂŒstölt sajtot, keverd el, majd öntsd hozzĂĄ a tejszĂ­nt is. ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal, majd fƑzd mĂ©g 2-3 percig alacsony lĂĄngon. Ne forrald tĂșl, hogy a sajt ne tapadjon le.

    A sajtot aprånként add hozzå, hogy könnyebben elolvadjon és ne csomósodjon össze. Alacsony långon kevergetve olvaszd bele.

    6

    TĂĄlald forrĂłn, a tetejĂ©t dĂ­szĂ­tsd egy kevĂ©s reszelt fĂŒstölt sajttal vagy tejszĂ­ncseppel. Friss pirĂ­tĂłssal kĂ­nĂĄld.

    A pirítóst fokhagymåval is megkenheted, hogy még ízletesebb legyen.