A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát. A vajat gyorsan morzsold el a liszttel, hogy ne olvadjon meg.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Aprítsd fel a füstölt sonkát apró kockákra, majd keverd a tésztába a reszelt sajttal együtt. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A sonkát és a sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tésztát háromba hajtsd, mint egy levelet. Ezt többször is megismételheted, hogy még levegősebb legyen a pogácsa.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat is újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.