Füstölt sonkás pogácsa tálalva

Füstölt sonkás pogácsa

A füstölt sonkás pogácsa egy ízletes változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyet a sós, füstös ízvilág tesz igazán különlegessé. Magyarországon a pogácsa elengedhetetlen része a családi összejöveteleknek és ünnepi alkalmaknak, ahol egy jó sonkás pogácsa mindig nagy sikert arat. A tésztában elrejtett apró sonkadarabok és a tetején lévő sajt tökéletes harmóniát alkotnak. Ez a recept kiváló választás vendégváró falatként, uzsonnára vagy akár egy tartalmas leves mellé kísérőnek. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy kis frissen őrölt borssal!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Füstölt sonka
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát. A vajat gyorsan morzsold el a liszttel, hogy ne olvadjon meg.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Aprítsd fel a füstölt sonkát apró kockákra, majd keverd a tésztába a reszelt sajttal együtt. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A sonkát és a sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tésztát háromba hajtsd, mint egy levelet. Ezt többször is megismételheted, hogy még levegősebb legyen a pogácsa.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat is újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy ne égjenek meg.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.