Az epret alaposan mosd meg, és távolítsd el a zöld részeit.
Vigyázz, hogy az eprek ne legyenek túl érettek, mert könnyen szétesnek a savanyítás során.
Válassz ki egy tiszta befőttesüveget, és helyezd bele az epreket.
A befőttesüveg legyen alaposan kimosva és sterilizálva.
Egy lábasban forrald fel a vizet, az ecetet, a mézet, a barnacukrot, a sót, a fahéjrudat, a szegfűszeget, a babérlevelet, a fekete borsot, a mustármagot és a chili pelyhet.
A páclé arányait ízlés szerint változtathatod. Ha savanyúbban szereted, használj több ecetet, ha édesebben, akkor több mézet vagy cukrot.
Miután a páclé felforrt, hagyd kicsit hűlni, hogy ne legyen túl forró, amikor az eperre öntöd.
A túl forró páclé megpuhíthatja az epret, ezért fontos, hogy langyosra hűljön.
Öntsd a langyos páclevet az eperre, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje.
Győződj meg róla, hogy az eprek teljesen ellepve vannak a páclével, hogy egyenletesen savanyodjanak.
Zárd le az üveget, és hagyd a hűtőben érni legalább 24 órán át, de minél tovább áll, annál ízletesebb lesz.
A hűtőben legalább 24 órán át érleld, de a legjobb, ha pár napot vársz, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyd állni 10 percig, hogy az ízek teljes mértékben kibontakozzanak.
A savanyított eper különleges ízt adhat salátáknak, desszerteknek vagy akár húsételeknek is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.