Fűszeres savanyított makréla üvegben

Fűszeres makréla savanyítva

A fűszeres savanyított makréla a skandináv és északi konyha egyik különlegessége, amely a hagyományos savanyított halat egy csípősebb, intenzívebb ízvilággal gazdagítja. A chili, mustármag és köménymag egyedi kombinációja mélyebb és pikánsabb ízt kölcsönöz a halnak, amely tökéletesen passzol rozskenyérhez vagy friss salátákhoz. A pácolási és savanyítási technika nemcsak tartósabbá teszi a halat, hanem még finomabbá is érleli. Ha szereted a skandináv konyha autentikus és fűszeres ízeit, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 25 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss makréla
1 l Víz
250 ml Fehér ecet
30 g
20 g Barnacukor
3 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors
1 tk. Mustármag
1 ek. Kapor
2 db Szárított chili paprika
1 tk. Köménymag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A makrélát alaposan tisztítsd meg: távolítsd el a belsőségeket, a fejet és a farkat, majd szeleteld kisebb darabokra.

    Ha nem szeretnél a tisztítással bajlódni, vásárolhatsz előre filézett makrélát is.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a vizet és a sót, majd tedd bele a makréla szeleteket. Hagyd állni 1 órán át, hogy előkészítsd a halat a savanyításhoz.

    A sós víz segít a hal húsának feszesebbé tételében.

    3

    Öblítsd le a makrélát hideg vízzel, majd helyezd egy sterilizált üvegbe rétegezve a vékonyra szeletelt vöröshagymával, fokhagymával és a szárított chilipaprikával.

    A rétegezés során figyelj, hogy a fűszerek egyenletesen oszlanak el a haldarabok között.

    4

    Egy lábosban forrald fel az ecetet, a vizet, a barnacukrot, a babérlevelet, a feketeborsot, a mustármagot, a köménymagot és a kaprot. Hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.

    A savanyító lébe tehetsz egy kevés fehérbort is, hogy gazdagabb ízű legyen.

    5

    Öntsd a kihűlt fűszeres savanyító levet a makrélára úgy, hogy teljesen ellepje a haldarabokat.

    Ügyelj arra, hogy a haldarabok teljesen ellepje a lé, különben nem savanyodik meg egyenletesen.

    6

    Zárd le az üveget, és tedd hűtőszekrénybe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A makréla savanyúságnak legalább 1-2 napra van szüksége, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Felbontás után hűtőszekrényben tárold.

    7

    Fogyasztás előtt hagyd állni legalább 48 órát a hűtőben, hogy az ízek teljesen kialakuljanak.

    A savanyított makrélát hűtőben tárold és fogyaszd el 1 héten belül.