Fűszeres savanyított tempeh üvegben

Fűszeres tempeh savanyítva

A fűszeres savanyított tempeh egy egészséges és izgalmas növényi alapú fogás, amely a fermentált szója diós aromáját fűszeres, csípős ízvilággal ötvözi. A tempeh hagyományosan Indonéziából származik, és egyre népszerűbbé válik a vegetáriánus és vegán konyhában. Az ecetes, fűszeres pác kiemeli a tempeh természetes textúráját, miközben megőrzi tápláló értékeit. Ha szereted a fermentált ételeket és a különleges savanyúságokat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Tempeh
200 ml Fehérborecet
200 ml Víz
30 g Barnacukor
1 tk.
2 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
2 tk. Chilipehely
1 tk. Fekete bors
1 tk. Római kömény
1 tk. Mustármag
5 g Gyömbér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd a tempeht vékony szeletekre vagy kockákra, hogy könnyebben átjárja a savanyító lé.

    Minél vékonyabb szeletekre vágod, annál gyorsabban és jobban átveszi a tempeh a savanyú ízt.

    2

    Egy lábosban forralj fel vizet, és tedd bele a tempeht. Főzd 2-3 percig, majd szűrd le és hagyd kihűlni.

    A blansírozás segít eltávolítani a tempeh esetleges kesernyés ízét.

    3

    Közben egy másik lábosban keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a barnacukrot és a sót. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Kóstold meg a levet, és ízlés szerint állíts a savanyúságán és édességén.

    4

    Add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát, a babérlevelet, a chili pelyhet, a fekete borsot, a római köményt, a mustármagot és a gyömbért. Főzd alacsony hőmérsékleten 3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A gyömbért reszelve vagy vékony szeletekre vágva add hozzá a pácléhez.

    5

    Tedd a blansírozott tempeht sterilizált üvegekbe, majd öntsd rá a forró fűszeres savanyító levet.

    A sterilizált üvegek használata elengedhetetlen a tartósításhoz. Az üvegeket forró vízzel és mosószerrel mosd el, majd tedd a sütőbe 120 fokra 10 percre.

    6

    Zárd le az üvegeket, és hagyd kihűlni szobahőmérsékleten. Ezután tedd hűtőbe legalább 12 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    Minél tovább áll a hűtőben, annál ízletesebb lesz. Legalább 24 órát érdemes várni a fogyasztással.

    7

    Tálald hidegen, különleges fűszeres savanyúságként vagy vegetáriánus fogások mellé.

    A savanyított tempeh remekül illik salátákhoz, szendvicsekhez vagy akár rizstálakhoz is.