Gajar ka halwa sáfránnyal, mandulával és mazsolával tálalva

Gajar ka Halwa sáfránnyal

A gajar ka halwa egy hagyományos indiai desszert, amely főként télen kerül az indiai családok asztalára. Az étel alapja a reszelt répa, amelyet tejjel főznek sűrűre, és amely az édes fűszerekkel, mint a sáfrány és a kardamom, igazán különlegessé válik. Az étel ízvilága a fűszeres édes és a krémes tej összhangján alapul, amelyet a mandula és mazsola gazdagít. A sáfrány hozzáadásával a halwa nemcsak ízben, hanem színében is különleges lesz, hiszen a sáfrány aranysárga árnyalatot kölcsönöz neki. Az étel igazi élmény a téli hónapokban, és gyakran tálalják családi összejöveteleken vagy ünnepi alkalmakon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Répa
500 ml Tej
100 g Cukor
2 ek. Ghee (ghí)
1 rúd Fahéj
1 csipet Sáfrány
30 g Mandula
30 g Mazsola
1 csipet Cardamom (zöld kardamom)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát hámozd meg, majd reszeld le finomra. A ghee-t (vagy ghít) hevítsd egy serpenyőben közepes lángon.

    A reszelt répa finomabb textúrát ad a halwának, és gyorsabban megpuhul.

    2

    A forró ghee-ban pirítsd meg a reszelt répát 5-7 percig, amíg elkezd puhulni és enyhén karamellizálódik.

    Ne hagyd, hogy a répa túlságosan barnuljon, mivel a karamellizálódás túl erős ízt adhat a halwának.

    3

    Adja hozzá a tejet, fahéjrudat, zöld kardamomot és sáfrányt. Keverd össze, majd hagyd, hogy a tej felforrjon.

    A sáfrányt pici vízben oldd fel, mielőtt hozzáadnád, hogy intenzívebb színt és ízt kapjon.

    4

    Miután a tej felforrt, csökkentsd a lángot, és főzd, amíg a tej majdnem teljesen elpárolog, és a répa puhává válik.

    Ne hagyd, hogy a keverék túl sűrűvé váljon, különben az íz túl édes lesz. A főzés közben gyakran keverd meg, hogy ne égjen le.

    5

    Add hozzá a cukrot, és folytasd a főzést, amíg a halwa sűrűsödik és eléri a kívánt állagot.

    A cukrot lassan adagold, hogy elkerüld a túl édes állagot, és folyamatosan kóstold, miközben hozzáadod.

    6

    A halwa elkészülte után add hozzá a mandulát és mazsolát, majd jól keverd össze.

    A mandulát előzőleg piríthatod egy serpenyőben, hogy intenzívebb ízt kapjon, de ha időt akarsz spórolni, elhagyhatod ezt a lépést.

    7

    Tálald az ételt melegen, és díszítsd friss mandulával, valamint egy kis extra sáfrány szálakkal.

    Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni, egy pici ghee-t is tehetsz a tetejére tálalás előtt.