Galaktoboureko citromos sziruppal, filotésztával és grízes töltelékkel

Galaktoboureko citromos sziruppal

A Galaktoboureko egy híres görög édesség, amit hagyományosan karácsonykor készítenek. A sütemény filotésztával készül, és egy édes, grízes töltelékkel van megtöltve. A citromos szirup hozzáadása friss, citrusos ízt ad a süteménynek, amely tökéletesen kiegészíti a sűrű és krémes grízes tölteléket. A filotészta ropogós textúrája és a citromos szirup édes, de frissítő íze igazi élvezetet biztosít. Ez az édesség minden alkalomra tökéletes választás, legyen az karácsony vagy bármilyen ünnep.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
1 l Tej
200 g Cukor
100 g Gríz
4 db Tojás
200 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Citromhéj
200 g Cukorszirup
200 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A citromos sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.

    A citromos szirup friss, üde ízt ad a süteménynek, és tökéletesen illik a grízes töltelékhez.

    2

    A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.

    A gríz egyenletes főzése kulcsfontosságú, hogy ne legyen túl sűrű vagy darabos.

    3

    Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.

    A tojásokat ne tedd bele túl gyorsan, mert könnyen összecsomósodhatnak. Folyamatos keverés szükséges.

    4

    A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a grízes töltelékkel.

    Minden réteget alaposan vajazz meg, hogy a tészta ropogós legyen a sütés során.

    5

    Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.

    Ha szeretnéd, a tészta szélét hajlíthatod be, hogy szép, rendezett hatást érj el.

    6

    Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    A sütési időt a tészta vastagságától függően változtathatod, ügyelj, hogy a tészta ne égjen meg.

    7

    Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt citromos szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.

    A szirupot mindig hidegen öntsd a forró süteményre, így jobban beszívódik és nem áztatja el a tésztát.