A citromos sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.
A citromos szirup friss, üde ízt ad a süteménynek, és tökéletesen illik a grízes töltelékhez.
A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.
A gríz egyenletes főzése kulcsfontosságú, hogy ne legyen túl sűrű vagy darabos.
Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.
A tojásokat ne tedd bele túl gyorsan, mert könnyen összecsomósodhatnak. Folyamatos keverés szükséges.
A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a grízes töltelékkel.
Minden réteget alaposan vajazz meg, hogy a tészta ropogós legyen a sütés során.
Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.
Ha szeretnéd, a tészta szélét hajlíthatod be, hogy szép, rendezett hatást érj el.
Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
A sütési időt a tészta vastagságától függően változtathatod, ügyelj, hogy a tészta ne égjen meg.
Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt citromos szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.
A szirupot mindig hidegen öntsd a forró süteményre, így jobban beszívódik és nem áztatja el a tésztát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.