Galaktoboureko csokoládés változata, aranybarnára sült filo tésztával és csokoládés túrós töltelékkel

Galaktoboureko csokoládés változat

A galaktoboureko görög édesség eredete a keleti mediterrán területekre vezethető vissza, ahol a filo tészta és a túrós töltelék hagyománya évszázadok óta él. Az eredeti verzióban citromos szirupot használnak, de a csokoládés változat egy modern twist a klasszikus receptre. Ahogy a tészta rétegei a vajjal összefonódnak, a csokoládé és a túró egy tökéletes egyensúlyt alkotnak. Technikai tanács: a tészta rétegezésénél ügyelj arra, hogy minden egyes lapot alaposan kenj meg vajjal, hogy a végeredmény omlós és ropogós legyen. A galaktoboureko csokoládés változata tökéletes választás családi összejövetelekhez vagy ünnepi vacsorákhoz, ahol mindenki imádni fogja a csokoládé és a túró finom kombinációját.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 lap Filo tészta
500 ml Tej
150 g Cukor
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Vaj
250 g Túrós sajt
4 db Tojás
2 ek. Kakaópor
100 g Étcsokoládé
200 ml Cukor szirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat olvaszd meg, majd hagyd hűlni. A filotésztát egyenként terítsd ki, és minden egyes lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal.

    A tészta vékony rétegei nagyon fontosak, ügyelj rá, hogy ne szakadjon el, miközben dolgozol vele.

    2

    A túrós sajtot keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, kakaóporral és reszelt étcsokoládéval. Ez lesz a töltelék.

    A túrós keveréket jól keverd el, hogy a csokoládé és a kakaópor egyenletesen eloszoljon benne.

    3

    A filotésztát tegyük egy 20x30 cm-es sütőformába, és rétegezd bele a túrós keveréket. Minden réteg filotésztát ismét olvasztott vajjal kenj meg.

    A rétegezésnél ügyelj arra, hogy minden egyes lapot alaposan megkenj vajjal, különben nem lesz olyan omlós a végén.

    4

    Miután a töltelék a helyére került, folytasd a filotésztával, míg el nem fogy. Az utolsó réteg tészta legyen bőségesen megkenve vajjal.

    A galaktoboureko teteje legyen szép aranybarna, amit akkor érhetsz el, ha az utolsó réteg tészta elég vajjal van megkenve.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül.

    Mielőtt kiveszed a sütőből, végezz el egy tűpróbát, hogy a tészta átsült-e teljesen.

    6

    Amíg a sütemény sül, készítsd el a cukorszirupot: forrald fel a cukrot és a vizet egy kis lábasban, majd add hozzá egy kevés citromlevet. Hagyjuk kihűlni.

    A szirupot hűtve kell önteni a kész süteményre, hogy ne áztassa el a tésztát.

    7

    A sütemény elkészülte után, hagyjuk kicsit hűlni, majd öntsd rá a szirupot, hogy szépen beszívja a tészta.

    A szirupot apránként öntsd rá, hogy biztosan mindenhol eloszoljon, de ne öntsd túl sokat egyszerre.