Galaktoboureko fahéjas ízesítéssel, aranybarna tésztával, friss sziruppal meglocsolva

Galaktoboureko fahéjas ízesítéssel

A galaktoboureko egy tradicionális görög édesség, amely gazdag, krémes töltelékkel és ropogós filotésztával készül. Az étel története évszázadokra nyúlik vissza, és az egész Balkán-félszigeten elterjedt. Az ételt sokféle változatban készítik, de a fahéjjal ízesített verzió különösen népszerű. A fahéj meleg, fűszeres aromája tökéletesen illik a gazdag, vaníliás krémhez, és a filotésztás rétegekkel kombinálva felejthetetlen ízt ad. A galaktoboureko készítése igazi öröm, és amikor elkészül, az ízek egyedülálló harmóniájával ajándékoz meg.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
750 ml Tej
200 g Cukor
100 g Semolina
150 g Vaj
2 db Tojás
2 ek. Citromlé
1 tk. Fahéj
1 tk. Vaníliás cukor
300 ml Cukorszirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A filotészta lapokat kenjük meg olvasztott vajjal. Egy kisebb sütőtálat is kenjünk ki vajjal, és kezdjük el a filotészta lapokat elhelyezni. Az első 6 lapot helyezzük a tálba, minden lapot kenjünk meg vajjal.

    A filotészta gyorsan megszárad, ezért ha nem használjuk azonnal, tartsuk nedves konyharuhával letakarva, hogy ne száradjon ki.

    2

    Egy tálban keverd össze a tejet, cukrot, semolinát, tojásokat, fahéjat, vaníliás cukrot és citromlevet. Ezt a keveréket öntsd a filotésztára, amit előzőleg előkészítettünk.

    A semolina segít a töltelék sűrítésében. Ne keverd túl erősen, hogy a tej ne habosodjon fel.

    3

    Helyezd a maradék 6 filotészta lapot a töltelékre, mindegyiket vajjal megkenve. A legfelső réteget nyomkodd le egy kicsit, hogy a töltelék ne tudjon elmozdulni sülés közben.

    Ha nem szeretnéd, hogy túl vastag legyen a tészta, vágd le a felesleges filotésztát, hogy az étel szépen nézzen ki.

    4

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40-45 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz. A sütés végén a tészta ropogós lesz és a töltelék szilárd.

    Ellenőrizd a sütést, hogy a tészta ne égjen meg. A sütési idő sütőtől függően változhat.

    5

    Készíts cukorszirupot: egy lábasban forrald fel a cukrot és vizet, majd főzd 10-15 percig, hogy egy szirupot kapj. Ezt öntsd a megsült galaktobourekóra, amikor még meleg, hogy a tészta jól beszívja.

    A szirupnak nem szabad túl sűrűnek lennie, hogy a galaktoboureko megfelelően elnyelje, de ne legyen túl édes.

    6

    Hagyd a galaktobourekót pihenni, hogy a szirup jól beszívódjon. A legjobb, ha legalább 1-2 órát pihentetjük, de akár egy éjszakán át is hagyhatjuk állni, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

    A pihenőidő biztosítja, hogy a galaktoboureko teljesen átvegye a szirup ízét, és még lágyabbá váljon.