A filotészta lapokat kenjük meg olvasztott vajjal. Egy kisebb sütőtálat is kenjünk ki vajjal, és kezdjük el a filotészta lapokat elhelyezni. Az első 6 lapot helyezzük a tálba, minden lapot kenjünk meg vajjal.
A filotészta gyorsan megszárad, ezért ha nem használjuk azonnal, tartsuk nedves konyharuhával letakarva, hogy ne száradjon ki.
Egy tálban keverd össze a tejet, cukrot, semolinát, tojásokat, fahéjat, vaníliás cukrot és citromlevet. Ezt a keveréket öntsd a filotésztára, amit előzőleg előkészítettünk.
A semolina segít a töltelék sűrítésében. Ne keverd túl erősen, hogy a tej ne habosodjon fel.
Helyezd a maradék 6 filotészta lapot a töltelékre, mindegyiket vajjal megkenve. A legfelső réteget nyomkodd le egy kicsit, hogy a töltelék ne tudjon elmozdulni sülés közben.
Ha nem szeretnéd, hogy túl vastag legyen a tészta, vágd le a felesleges filotésztát, hogy az étel szépen nézzen ki.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40-45 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz. A sütés végén a tészta ropogós lesz és a töltelék szilárd.
Ellenőrizd a sütést, hogy a tészta ne égjen meg. A sütési idő sütőtől függően változhat.
Készíts cukorszirupot: egy lábasban forrald fel a cukrot és vizet, majd főzd 10-15 percig, hogy egy szirupot kapj. Ezt öntsd a megsült galaktobourekóra, amikor még meleg, hogy a tészta jól beszívja.
A szirupnak nem szabad túl sűrűnek lennie, hogy a galaktoboureko megfelelően elnyelje, de ne legyen túl édes.
Hagyd a galaktobourekót pihenni, hogy a szirup jól beszívódjon. A legjobb, ha legalább 1-2 órát pihentetjük, de akár egy éjszakán át is hagyhatjuk állni, hogy az ízek még jobban összeérjenek.
A pihenőidő biztosítja, hogy a galaktoboureko teljesen átvegye a szirup ízét, és még lágyabbá váljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.