Gluténmentes galaktoboureko, görög pudingos édesség tésztával és sziruppal

Galaktoboureko gluténmentes tésztával

A Galaktoboureko egy tradicionális görög desszert, amely a krémes pudingot filo tésztával körítve tálalja, és édes sziruppal locsolják meg. Az eredeti változata glutént tartalmaz, de itt egy gluténmentes változatot készítünk, így mindenki élvezheti. A gluténmentes filo tészta tökéletesen illik a pudingos töltelékhez, és a szirupnak köszönhetően az édesség különösen finom és ínycsiklandó. A Galaktoboureko a görög konyha egyik kedvenc édessége, és remek választás egy különleges alkalomra vagy ünnepre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
10 lap Gluténmentes filo tészta
500 ml Tej
150 g Cukor
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Száraz búzadara
3 db Tojás
1 ek. Friss citromlé
200 ml Víz
2 ek. Méz
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben olvaszd fel a cukrot és a vaníliás cukrot, majd add hozzá a búzadarát. Folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg a keverék sűrűsödni nem kezd.

    A búzadara lassú hozzáadásával biztosíthatod, hogy ne legyen csomós a puding.

    2

    Amikor a búzadara sűrűsödik, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Add hozzá a tojásokat, és alaposan keverd el, hogy a keverék sima legyen.

    A tojásokat ne add hozzá túl gyorsan, hogy ne főjenek meg a forró keverékben.

    3

    A citromlevet is keverd a pudingba, hogy friss ízt adjon az édességnek.

    A citromlé frissessége kiemeli az édesség ízét, és segít ellensúlyozni a cukor édességét.

    4

    A gluténmentes filo tésztát kend meg olívaolajjal, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Helyezd a tészta egyik rétegét a tepsibe, és tedd rá a pudingot, majd ismét rétegezd tésztát és ismét pudingot. Folytasd addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

    Ne használj túl sok tésztát, hogy ne legyen túl vastag a rétegezés. A tészta vékonyabb, mint a hagyományos filo tészta.

    5

    A tetejére is tegyél egy réteg tésztát, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A sütő hőmérséklete minden esetben változhat, így érdemes folyamatosan figyelni a süteményt, hogy ne égjen meg.

    6

    A sütés után készíts szirupot: forrald össze a vizet, mézet és egy kis cukrot, majd öntsd a kész süteményre, miközben még meleg.

    A szirupot ne tedd túl édesre, hogy ne nyomja el a puding ízét.

    7

    Hagyd a süteményt pihenni, hogy a szirup teljesen átjárja. Tálald frissen vagy langyosan.

    A galaktobourekot akkor a legfinomabb, ha hagyod pihenni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.