Galaktoboureko vaníliás krémmel, filotésztával és grízes töltelékkel

Galaktoboureko vaníliás krémmel

A Galaktoboureko egy hagyományos görög édesség, amit karácsonykor vagy ünnepekkor készítenek. A sütemény filotésztával és egy édes grízes töltelékkel készül. A vaníliás krémmel töltött változat igazi ínycsiklandó finomság, amit a mézes szirup és a friss vanília íze tesz még különlegesebbé. A tészta ropogós, míg a töltelék puha és krémes. Ez az édesség tökéletes választás az ünnepi asztalra, egy igazán gazdag és ínycsiklandó desszert.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
1 l Tej
200 g Cukor
100 g Gríz
4 db Tojás
200 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Vanília kivonat
200 g Cukorszirup
200 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vaníliás sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.

    A vaníliás szirup kellemesen gazdag ízt ad, amit a sütemény tölteléke még finomabbá tesz.

    2

    A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a vanília kivonatot. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.

    A folyamatos keverés segít, hogy a gríz ne égjen le és egyenletesen sűrűsödjön.

    3

    Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.

    A tojások hozzáadása előtt hagyd, hogy a grízes keverék lehűljön, így nem fognak megfőni a tojások.

    4

    A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a vaníliás grízes töltelékkel.

    A tészta minden rétegét alaposan vajazz meg, hogy ropogós legyen a sütemény.

    5

    Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.

    A tészta széleit behajlíthatod, hogy szép, rendezett hatást érj el.

    6

    Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    A sütemények akkor készültek el, ha a tészta ropogós és aranybarna.

    7

    Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt vaníliás szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.

    A szirupnak teljesen el kell áztatnia a süteményt, hogy az ízek teljesen átjárják.