A vaníliás sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.
A vaníliás szirup kellemesen gazdag ízt ad, amit a sütemény tölteléke még finomabbá tesz.
A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a vanília kivonatot. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.
A folyamatos keverés segít, hogy a gríz ne égjen le és egyenletesen sűrűsödjön.
Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.
A tojások hozzáadása előtt hagyd, hogy a grízes keverék lehűljön, így nem fognak megfőni a tojások.
A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a vaníliás grízes töltelékkel.
A tészta minden rétegét alaposan vajazz meg, hogy ropogós legyen a sütemény.
Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.
A tészta széleit behajlíthatod, hogy szép, rendezett hatást érj el.
Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
A sütemények akkor készültek el, ha a tészta ropogós és aranybarna.
Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt vaníliás szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.
A szirupnak teljesen el kell áztatnia a süteményt, hogy az ízek teljesen átjárják.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.