Galette zöldségekkel tálalva

Galette

A galette egy hagyományos francia pite, amely a normandiai és bretagne-i régiók egyik legismertebb étele. A galette különlegessége, hogy szabadon formázható, és különféle sós vagy édes töltelékekkel készíthető. Ez a zöldséges verzió különösen népszerű, mivel ropogós tészta és friss zöldségek tökéletes harmóniáját kínálja. Franciaországban gyakran piknikekre vagy hétvégi ebédekhez készítik, és tökéletesen illik egy pohár fehérbor mellé.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
100 g Vaj
50 ml Hideg víz
0.5 tk.
1 db Tojás
100 g Reszelt sajt
2 db Paradicsom
1 db Cukkini
1 db Piros kaliforniai paprika
1 ek. Olívaolaj
5 g Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a sót egy nagy tálban keverd össze. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, majd morzsold össze a liszttel, amíg morzsalékos állagot kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos. Ez biztosítja, hogy a tészta ropogós lesz.

    2

    Fokozatosan adj hozzá hideg vizet, és gyúrd össze a tésztát, amíg egységes gombócot kapsz. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.

    A vizet nagyon lassan adagold, nehogy túl vizes legyen a tészta. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Közben szeleteld fel a paradicsomot, a cukkinit és a paprikát vékony karikákra. Locsold meg olívaolajjal, és szórd meg aprított rozmaringgal.

    Használhatsz más zöldségeket is, például padlizsánt, gombát vagy hagymát.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

    A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a galette egyenletesen süljön meg.

    5

    Nyújtsd ki a hűtőből kivett tésztát kör alakúra, kb. 3-4 mm vastagságúra. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon.

    6

    Szórd meg a tészta közepét a reszelt sajttal, ügyelve arra, hogy a széleken kb. 3-4 cm szabadon maradjon.

    Használhatsz bármilyen sajtot, ami jól olvad, például mozzarellát, cheddart vagy ementálit.

    7

    Rendezd el a paradicsomot, cukkinit és paprikát a sajtrétegen. Hajtsd fel a tészta széleit a zöldségekre, hogy egy rusztikus formát kapj.

    A zöldségeket kicsit nyomkodd bele a sajtba, hogy ne csússzanak le.

    8

    Kend meg a tészta széleit felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon sütés közben.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is.

    9

    Süsd a galette-et 30-35 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna lesz.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő típusától is.

    10

    Tálald melegen vagy langyosan, friss zöldfűszerekkel díszítve.

    A galette önmagában is finom, de kínálhatsz mellé egy kis salátát is.