Clean the chicken livers by removing any sinews or fat. Rinse under cold water and pat dry.
A máj alapos tisztítása nagyon fontos a végeredmény szempontjából. Távolítsd el az összes hártyát és zsírt, hogy a pástétom sima és egyenletes legyen.
Dice the onion and garlic finely. Heat the butter in a pan and sauté the onion until soft and translucent. Add the garlic and cook for 1 minute.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg és ne barnuljon meg. A fokhagymát csak az utolsó percben add hozzá, mert könnyen megég.
Add the chicken livers to the pan and cook until they are just browned on the outside but still pink inside. Deglaze with cognac and let the alcohol evaporate.
A májat ne süsd túl, mert kiszárad és kemény lesz. Csak addig süsd, amíg a külseje megbarnul, de a belseje még rózsaszín. A konyakot óvatosan öntsd a serpenyőbe, mert lángra lobbanhat.
Transfer the liver mixture to a blender. Add the eggs, heavy cream, breadcrumbs, salt, pepper, nutmeg, and parsley. Blend until smooth.
Ha nincs turmixgéped, használhatsz botmixert is. A zsemlemorzsa segít sűríteni a masszát és könnyebbé teszi a formázást.
Preheat the oven to 180°C. Grease a baking dish or ramekins with butter and pour in the liver mixture.
A sütőformát alaposan kend ki vajjal, hogy a pástétom könnyen kijöjjön belőle.
Place the dish or ramekins in a larger baking tray filled with hot water to create a bain-marie. Bake for 45-50 minutes, or until the mixture is set and golden on top.
A vízfürdő segít egyenletesen sütni a pástétomot és megakadályozza, hogy kiszáradjon. A pástétom akkor van kész, ha a teteje aranybarna és a közepe már nem remeg.
Let the gâteau cool slightly before serving. Garnish with fresh parsley and serve with toasted bread or a light green salad.
A pástétomot hűtőben tárold. Tálalás előtt vedd ki a hűtőből 30 perccel, hogy az ízek jobban érvényesüljenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.