Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, majd lisztezd be enyhén, hogy a tészta ne ragadjon bele.
A forma kivajazásához használhatsz olvasztott vajat vagy sütőspray-t. A lisztezéshez szórd a formába kevés lisztet, majd forgasd körbe, hogy mindenhol bevonja, végül ütögesd ki a felesleget.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, sütőport, fahéjat és a vaníliás cukrot.
A sütőport érdemes átszitálni a liszttel, hogy ne legyen csomós.
Egy másik tálban habosítsd fel a puha vajat a kristálycukorral, amíg világos és krémes állagot kap.
A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ha nincs időd kivárni, tedd a mikróba pár másodpercre, de vigyázz, nehogy megolvadjon.
Egyenként add hozzá a tojásokat a vajas keverékhez, és minden tojás után alaposan keverd el, hogy levegős maradjon a tészta.
A tojásokat is érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni, mielőtt hozzáadnád a tésztához, így jobban elegyednek a többi hozzávalóval.
Törd össze a banánokat egy villával, majd keverd hozzá a gesztenyepürét, hogy homogén masszát kapj.
A banánokat ne törd túl pépesre, hagyj benne kisebb darabokat, hogy textúrát adjanak a kuglófnak.
Felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet a vajas keverékhez, majd keverd hozzá a banános-gesztenyés masszát.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva, több részletben add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, majd egyengesd el a tetejét spatulával.
Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz durvára vágott diót vagy csokoládé darabokat.
Süsd a kuglófot előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt tű tisztán kijön belőle. Ne nyisd ki a sütőt az első 30 percben, mert a tészta összeeshet!
Ha a kuglóf teteje nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy ne égjen meg.
Ha megsült, hagyd a formában 10 percig hűlni, majd borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A formában hagyott hűlés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze amikor kiborítod.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és szeleteld fel. Kiváló egy csésze forró tea vagy kávé mellé.
A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.