Gesztenyés pite tálalva

Gesztenyés pite

A gesztenyés pite egy klasszikus és ínycsiklandó desszert, amely a gesztenyepüré gazdag ízével és az omlós tészta textúrájával hódít. Tökéletes választás különleges alkalmakra vagy egy finom desszertként egy családi ebédhez. A recept egyszerűsége miatt kezdők is bátran elkészíthetik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
2 db Tojássárgája
300 g Gesztenyepüré
200 ml Tejszín (habtejszín)
10 g Vaníliás cukor
5 g Sütőpor
20 g Porcukor (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy piteformát.

    A piteformát a kivajazás után szórd meg liszttel vagy zsemlemorzsával, hogy a tészta ne ragadjon le.

    2

    Keverd össze a lisztet, sütőport és a porcukrot, majd morzsold el benne a vajat, hogy omlós tésztát kapj.

    A vajat hidegen, kockákra vágva add a liszthez, és gyorsan morzsold el, hogy ne olvadjon meg. Használhatsz késes aprítót is.

    3

    Add hozzá a tojássárgáját, és gyúrd össze a tésztát. Nyújtsd ki, majd helyezd a piteformába.

    A tésztát ne gyúrd túl sokáig, csak amíg összeáll. Ha túl ragacsos, tegyél hozzá egy kevés lisztet. Hűtőben pihentetve könnyebb nyújtani.

    4

    Süsd a tésztát 15 percig vakon (súlyt helyezve rá), majd további 5 percig súly nélkül.

    A vakon sütéshez használhatsz szárazbabot, rizst vagy kerámia sütősúlyokat. A súly megakadályozza, hogy a tészta felpúposodjon.

    5

    A gesztenyepürét keverd össze a tejszínnel és a vaníliás cukorral, hogy krémes tölteléket kapj.

    A töltelékhez adhatsz egy kevés rumot vagy konyakot is, hogy még ízletesebb legyen.

    6

    Töltsd meg a megsült pitetésztát a gesztenyés krémmel.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztán.

    7

    Süsd további 10-15 percig, amíg a töltelék megszilárdul.

    Figyeld a pitét sütés közben, és ha a teteje nagyon barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hűtsd ki a pitét, szórd meg porcukorral, és szeleteld fel tálalás előtt.

    A pitét teljesen hűtsd ki, mielőtt szeleteled, hogy a töltelék megszilárduljon, és ne folyjon szét.