A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen a tészta.
Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, amíg morzsás állagot kapunk.
A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Használhatsz vajreszelőt is a gyorsabb morzsoláshoz.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, majd gyorsan összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a linzer. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.
A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.
A hűtési idő alatt a tészta pihen, a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani és kiszaggatni.
A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval köröket szaggatunk belőle.
Ha a tészta nagyon ragad, tegyél alá sütőpapírt és azon nyújtsd ki. Így könnyebb lesz átemelni a tepsire is.
A korongok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, hogy lyukas linzert kapjunk.
A kiszaggatott tésztát gyúrd össze újra, pihentesd kicsit, majd nyújtsd ki és szaggass belőle további linzereket.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a linzereket, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek.
Figyeld a linzereket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Akkor jó, ha az aljuk enyhén aranybarna.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a gesztenyepürét a tejszínnel összekeverjük, és a tömör linzerek alsó felére kenjük.
A gesztenyepüré legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben keveredik a tejszínnel. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés tejszínt.
A lyukas linzereket a gesztenyés krémmel megkent korongokra helyezzük, és finoman összenyomjuk, hogy összetapadjanak.
Ne nyomd túl erősen össze a linzereket, mert a krém kifolyhat az oldalán.
A kész linzereket porcukorral megszórjuk, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább pár órát, hogy az ízek összeérjenek.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívja be a nedvességet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.