Gesztenyés-vaníliás linzer tálalva

Gesztenyés-vaníliás linzer

A gesztenyés sütemények hagyományosan az ünnepi időszak kedvencei, de a vanília lágysága különlegessé teszi ezt a linzert. A gesztenyés töltelék gazdag, mégis könnyed, tökéletes kontrasztot alkot az omlós tésztával. Ez a sütemény nemcsak finom, hanem látványos is, így remek választás ajándéknak vagy vendégvárónak. Ha szereted a klasszikus, mégis különleges ízvilágú linzereket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Liszt
100 g Porcukor
150 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Sütőpor
1 csipet
150 g Gesztenyepüré
50 ml Tejszín
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverjük.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen a tészta.

    2

    Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, amíg morzsás állagot kapunk.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Használhatsz vajreszelőt is a gyorsabb morzsoláshoz.

    3

    Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, majd gyorsan összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a linzer. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    4

    A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A hűtési idő alatt a tészta pihen, a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani és kiszaggatni.

    5

    A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval köröket szaggatunk belőle.

    Ha a tészta nagyon ragad, tegyél alá sütőpapírt és azon nyújtsd ki. Így könnyebb lesz átemelni a tepsire is.

    6

    A korongok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, hogy lyukas linzert kapjunk.

    A kiszaggatott tésztát gyúrd össze újra, pihentesd kicsit, majd nyújtsd ki és szaggass belőle további linzereket.

    7

    A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a linzereket, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyeld a linzereket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Akkor jó, ha az aljuk enyhén aranybarna.

    8

    A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a gesztenyepürét a tejszínnel összekeverjük, és a tömör linzerek alsó felére kenjük.

    A gesztenyepüré legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben keveredik a tejszínnel. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés tejszínt.

    9

    A lyukas linzereket a gesztenyés krémmel megkent korongokra helyezzük, és finoman összenyomjuk, hogy összetapadjanak.

    Ne nyomd túl erősen össze a linzereket, mert a krém kifolyhat az oldalán.

    10

    A kész linzereket porcukorral megszórjuk, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább pár órát, hogy az ízek összeérjenek.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívja be a nedvességet.