Hagyományos ghugni sárgaborsóból, fűszeres szószban tálalva friss hagymával

Ghugni hagyományos

A ghugni India keleti régióiban, különösen Nyugat-Bengálban, Bihárban és Orisszában kedvelt étel, amelyet tradicionálisan sárgaborsóból készítenek. Ez a laktató és tápláló curry évszázadok óta része az indiai konyhának, gyakran árulták utcai ételként is. Képzeld el, ahogy a fűszeres illatok megtöltik a konyhát, miközben a puha borsószemek lassan főnek az illatos fűszeres alapon. A ghugni elkészítése egyszerű, de annál ízletesebb, és remek példa arra, hogyan lehet néhány alapanyagból gazdag fogást varázsolni. Tipp: ha autentikus élményt szeretnél, tálald purival vagy lapos kenyérrel, és szórd meg friss korianderrel. Ez az étel nemcsak vegetáriánusoknak ideális, hanem azoknak is, akik egészséges, fűszeres és laktató alternatívát keresnek a megszokott egytálételek helyett.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Száraz sárgaborsó
1 db Hagyma
1 db Paradicsom
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Gyömbér
1 db Zöld chili
0.5 tk. Kurkuma
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Őrölt koriander
0.5 tk. Garam masala
2 ek. Olaj
1 tk.
600 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgaborsót áztasd be egy éjszakára bő vízben. Másnap öblítsd le, majd főzd puhára enyhén sós vízben kb. 20-25 perc alatt, vagy használj gyorsfőzőt.

    Ha gyorsfőzőt használsz, 3-4 sípszó elegendő. Ne főzd túl, hogy a szemek egyben maradjanak!

    2

    Egy serpenyőben melegíts olajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a finomra vágott fokhagymát, gyömbért és zöld chilit. Pirítsd további 2 percig.

    A hagyma pirítása adja meg az alap ízmélységet – ne siess vele!

    3

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot, majd keverd bele a fűszereket: kurkuma, kömény, koriander. Főzd, míg a paradicsom szétfő és a fűszeres alap sűrű szószt képez.

    Ha túl száraz, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy ne égjen le.

    4

    Add hozzá a főtt sárgaborsót az alaphoz, majd önts hozzá vizet, és forrald össze. Ízesítsd sóval, végül szórd rá a garam masalát, és főzd további 5 percig alacsony lángon.

    A ghugni akkor az igazi, ha kissé sűrű, de szaftos marad – ne hagyd teljesen elfőni a levét!

    5

    Tálald frissen apróra vágott hagymával, citromlével vagy korianderrel megszórva. Fogyaszthatod önmagában, purival vagy kenyérrel is.

    Tálalás előtt facsarj rá friss citromlevet – felfrissíti az étel fűszeres karakterét.