Gigantes plaki olívaolajjal, frissen tálalva

Gigantes plaki olívaolajjal

A Gigantes plaki egy hagyományos görög étel, amelyet az ókori görög konyhákból származó egyszerű, de tápláló alapanyagokból készítenek. A babot gazdag paradicsomos alaplében főzik, és gyakran fogyasztják olívaolajjal meglocsolva, amely a mediterrán konyha szerves része. Az étel gazdag, ínycsiklandó, és tökéletes választás vegetáriánus és vegán étkezésekhez egyaránt. A koriander hozzáadása egyedülálló karaktert ad a hagyományos ételnek, és kiemeli a bab friss ízét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Gigantes bab (nagy fehér bab)
1.5 l Víz
4 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
2 ek. Paradicsompüré
1 csokor Koriander
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt bors
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot áztasd vízben legalább 6-8 órán keresztül, hogy megpuhuljon.

    Az áztatás segít a babok megpuhításában, és csökkenti a főzési időt is.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágd, és az olívaolajon pirítsd meg egy nagy serpenyőben vagy lábasban, amíg üvegesedni nem kezd.

    A hagymák lassú pirítása gazdag ízt ad az ételnek, ezért érdemes türelmesen főzni őket.

    3

    A paradicsomokat hámozd meg, majd vágd fel kis darabokra. Add hozzá a pirított hagymákhoz, és főzd együtt 5-7 percig.

    A friss paradicsom segít friss, gazdag ízt adni a plakinak. Ha nem találsz friss paradicsomot, használhatsz konzervet is.

    4

    A paradicsompürét is add hozzá, majd öntsd rá az áztatott, leszűrt babot, és engedd fel vízzel. Sózd, borsozd, és főzd a babot 40-45 percig, amíg teljesen megpuhul.

    Ha túl sok folyadékot veszít, önthetsz hozzá még egy kevés vizet, hogy megőrizze a megfelelő állagot.

    5

    Amikor a bab megpuhult, add hozzá az apróra vágott koriandert, és alaposan keverd össze.

    A koriander friss íze adja a plaki egyedülálló karakterét, és tökéletesen illik a paradicsomos-babos kombinációhoz.

    6

    Tálald az ételt frissen, és egy szelet citrommal tálalva. Az olívaolajjal meglocsolva az étel még gazdagabbá válik.

    A citrom friss savanykássága kiemeli az étel ízeit, és segít harmonizálni a bab gazdag textúráját.