Gigantes plaki sárgarépával és zellerrel, tálalva petrezselyemmel és friss kenyérrel

Gigantes plaki sárgarépával és zellerrel

A gigantes plaki egy tradicionális görög étel, amely szaftos paradicsomos szószban sült babot tartalmaz. Eredetileg a mediterrán térségben vált népszerűvé, és a gazdag, fűszeres ízeinek köszönhetően gyorsan a családok kedvencévé vált.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Gigantes bab
4 ek. Olívaolaj
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
400 g Paradicsom püré
100 ml Vörösbor
1 csipet Cukor
1 csipet
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 csokor Friss petrezselyem
2 db Sárgarépa
1 szál Zeller

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gigantes babot főzd meg sós vízben kb. 1-1,5 órán át, amíg teljesen megpuhul. Ha szükséges, öblítsd át őket hideg vízben.

    A baboknak teljesen meg kell puhulniuk, de ne főzd őket túl, hogy ne essen szét.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd olívaolajon párold meg egy nagy serpenyőben vagy lábasban, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát alacsonyabb hőmérsékleten érdemes párolni, így elkerülheted, hogy megégjen.

    3

    A sárgarépát és zellert vágd apró darabokra, majd add hozzá a hagymás-fokhagymás keverékhez. Párold őket pár percig.

    A zeller és sárgarépa hozzáadásával extra textúrát és ízt kap a dish.

    4

    Add hozzá a paradicsom pürét, a vörösbort, a cukrot, sót és borsot. Keverd jól össze, majd hagyd főzni a szószt 10-15 percig, amíg besűrűsödik.

    A cukor hozzáadása segít kiegyensúlyozni a paradicsom savasságát, de csak egy csipetnyit használj.

    5

    A megfőtt babot add a paradicsomos szószhoz, és keverd össze. Főzd tovább alacsony hőmérsékleten még 10-15 percig.

    A baboknak jól át kell szívniük a paradicsomos szószt, így a legjobb, ha lassú tűzön főzöd.

    6

    Tálald friss petrezselyemmel megszórva, és kínáld friss, ropogós kenyérrel.

    A petrezselyem frissessége kiemeli az étel ízét, és szép színt ad neki.