Gluténmentes klasszikus focaccia tálalva

Gluténmentes klasszikus focaccia

A focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amely már az ókori Róma idején is népszerű volt. A gluténmentes változata lehetővé teszi, hogy a gluténérzékenyek is élvezhessék az ínycsiklandó friss kenyér ízét. A rozmaring és az olívaolaj kombinációja gazdag ízeket ad a focacciának, ami tökéletes választás egy ínycsiklandó étkezéshez. Ez a recept könnyedén elkészíthető otthon, és garantáltan mindenki imádni fogja a friss kenyér ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Gluténmentes lisztkeverék
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
10 g
50 ml Tej (laktózmentes is használható)
2 ág Friss rozmaring
20 ml Olívaolaj (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Gluténmentes tésztához is fontos az élesztő felfuttatása, bár a gluténmentes lisztek másképp viselkednek, mint a hagyományosak.

    2

    Közben egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat, a tejet, és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    Gluténmentes lisztkeverékből többféle létezik, válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet. A tej helyett használhatsz növényi tejet is.

    3

    A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.

    A gluténmentes tészta nem fog annyira megkelni, mint a hagyományos, de a pihentetés ettől függetlenül fontos.

    4

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.

    Gluténmentes tészta hajlamos a ragadásra, ezért használj bátran lisztet a nyújtáshoz.

    5

    A tésztára szórd rá a friss rozmaringot és locsold meg olívaolajjal.

    A rozmaring mellett más fűszernövényeket is használhatsz, például kakukkfüvet vagy oregánót.

    6

    Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

    A gluténmentes tészta könnyebben kiszárad, ezért figyelj rá sütés közben.

    7

    Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.

    A gluténmentes focaccia frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.