Egy lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a cukrot. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, de ne forrald fel.
Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon, mert különben kristályos maradhat a fagylaltban. Keverd folyamatosan, hogy elkerüld a leégést.
Add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd a keveréket alacsony lángon melegedni további 5 percig.
A vanília kivonatot a végén add hozzá, hogy az íze jobban megmaradjon. Ne hagyd forrni, mert a tejszín kicsapódhat.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd keverd hozzá az apróra morzsolt gofrit és a mézet. Pirítsd 2-3 percig, amíg enyhén karamellizálódik.
Vigyázz, hogy a gofri ne égjen meg, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd, és vedd le a tűzről, ha már szép aranybarna.
Hagyd a pirított gofri morzsát kihűlni, majd keverd bele a fagylaltalapba.
A kihűlt gofrit keverd óvatosan a fagylaltalapba, hogy ne törjön nagyon össze.
Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy megfelelően lehűljön.
A gyorsabb hűtés érdekében a keveréket először szobahőmérsékletűre hűtsd, majd tedd a hűtőbe. A hideg fagylaltalapból szebb állagú fagylalt készíthető.
A jól lehűlt fagylaltalapot öntsd egy fagylaltgépbe, és készítsd el a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy fagyasztható edénybe, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.
Ha nincs fagylaltgéped, a keverést ne hagyd ki, mert különben kemény, jégkristályos lesz a fagylalt. A sűrű keverés segít a sima, krémes állag elérésében.
Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy teljesen megdermedjen.
A teljes dermedéshez szükséges idő függ a fagyasztó teljesítményétől. Érdemes néha ellenőrizni, hogy megfelelő-e az állaga.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted extra gofri morzsával vagy egy kevés mézzel.
A tálalás előtti pihentetés megkönnyíti a kanalazást és kiemeli az ízeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.