Gỏi cuốn (vietnámi tavaszi tekercs) tálalva szószokkal

Gỏi cuốn (vietnámi tavaszi tekercs garnélával és hússal)

A Gỏi cuốn, vagyis vietnámi tavaszi tekercs, az ázsiai konyha egyik legegészségesebb és legkönnyebben elkészíthető fogása. Az étel friss zöldségek, puha rizstészta, garnélarák és főtt sertéshús tökéletes harmóniáját kínálja. A tekercseket hagyományosan frissen készítik és szószokkal tálalják. Ez a fogás ideális választás baráti összejövetelekre vagy családi vacsorákra, hiszen egyszerűen elkészíthető, mégis különleges élményt nyújt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 30 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
12 db Rizspapír
300 g Garnélarák (tisztított, főtt)
200 g Sertéshús (főtt, szeletelt)
150 g Rizstészta
12 db Fejes saláta (levelek)
1 csokor Friss menta
1 csokor Friss koriander
1 db Sárgarépa (julienne-re vágva)
1 db Uborka (csíkokra vágva)
150 ml Szósz (hoisin vagy mogyorós)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a rizstésztát az utasítások szerint, majd szűrd le és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze.

    A rizstésztát ne főzd túl, mert akkor ragacsos lesz. Öblítsd le hideg vízzel, hogy megállítsd a főzési folyamatot.

    2

    Készítsd elő a töltelékeket: szeleteld fel vékonyan a főtt sertéshúst, és készítsd elő a garnélarákot. A zöldségeket és friss fűszernövényeket mosd meg, és aprítsd fel szükség szerint.

    A hozzávalókat vágd vékonyra és egyforma méretűre, hogy könnyebb legyen a tekercselés és a fogyasztás.

    3

    Egy nagy tálba önts meleg vizet. Mártsd bele a rizspapírt néhány másodpercre, amíg rugalmassá válik, de ne áztasd túl hosszú ideig, mert elszakadhat.

    A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen túl forró, mert a rizspapír könnyen elszakad. Ha túl hideg, akkor nem fog megfelelően megpuhulni. A rizspapírt egyenként mártsd a vízbe, és azonnal helyezd a munkafelületre.

    4

    Helyezd a rizspapírt egy tiszta munkafelületre. Tegyél a közepére egy salátalevelet, egy kevés rizstésztát, pár garnélarákot, szeletelt sertéshúst, valamint néhány darab sárgarépát, uborkát és friss fűszernövényt.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a rizspapírba, mert akkor nehéz lesz feltekerni és elszakadhat. A tölteléket szép sorban helyezd el, hogy a tekercs esztétikus legyen.

    5

    Hajtsd be a rizspapír két oldalát, majd tekerd fel szorosan, hogy szép hengerformát kapj. Ismételd meg, amíg az összes hozzávalót fel nem használtad.

    A tekercset szorosan tekerd fel, hogy ne essen szét. Ha a rizspapír ragad, nedvesítsd be a kezed.

    6

    Tálald a tavaszi tekercseket frissítő szószokkal, például hoisin- vagy mogyorószósszal, külön tálkákban. Azonnal fogyaszd!

    A tavaszi tekercseket frissen tálald, mert a rizspapír idővel kiszáradhat. Ha előre készíted, takard le nedves konyharuhával.