Gombás Congee, kínai rizs kása gombával, gyömbérrel és fokhagymával

Gombás Congee

A Gombás Congee egy tradicionális kínai étel, amely a hideg hónapokban frissítő és tápláló ételként ismert. A rizs krémes állagúra főzve, gombával, fokhagymával és gyömbérrel gazdagítva, remek választás reggelire vagy könnyed vacsorára. Az étel friss korianderrel és egy kevés szezámolajjal tálalva igazán különleges ízélményt nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 50 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Rizs (japán kásás rizs)
1 l Víz
150 g Gomba (pl. shiitake vagy champignon)
2 gerezd Fokhagyma
1 cm Ginger (gyömbér)
1 csipet
1 ek. Friss koriander
1 tk. Szezámolaj
2 ek. Sózó szójaszósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd meg, hogy a felesleges kemikáliák eltávolításra kerüljenek. Tedd egy fazékba és öntsd rá a vizet.

    A rizs alapos átmosása segít abban, hogy a congee kellemesebb textúrájú legyen, és elkerüld a kemikáliákat.

    2

    Főzd a rizst a vízben alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve, amíg teljesen megpuhul, és kásás állagú lesz. Ez körülbelül 30-40 percig tart.

    Ne hagyd felügyelet nélkül a rizst, hogy elkerüld a túlfolyást. Kevergetve kell főzni.

    3

    A gombákat szeleteld fel vékonyra, és a fokhagymát, valamint a gyömbért aprítsd fel.

    A shiitake gomba mélyebb ízt ad a congee-nek, de használhatsz bármilyen más gombát is.

    4

    A felaprított gombát egy serpenyőben pirítsd meg szezámolajon 5-7 percig, amíg meg nem puhul és enyhén megpirul.

    A pirítás során a gomba egyre intenzívebb ízt kap, és illatos lesz.

    5

    Amikor a rizs megfőtt, add hozzá a megpirított gombát, fokhagymát, gyömbért, szójaszószt és egy csipet sót. Keverd össze alaposan.

    Ha túl sűrű a congee, adj hozzá egy kis vizet, hogy elérd a kívánt állagot.

    6

    Tálald a congee-t melegen, friss korianderrel és egy kis szezámolajjal a tetején.

    A koriander frissességet ad, míg a szezámolaj gazdag ízt biztosít az ételnek.